Domaća krempita
Sastojci za koru:
500 g lisnatog tijesta (možete ga i napraviti)
Za kremu:
1 l mleka
6 jaja
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
100 g gustina (ili 80 g brašna)
50 g putera
Za dekoraciju:
Šećer u prahu
Priprema kore:
Razviti lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini i podijeliti na dva jednaka dijela.
Peći svaku koru posebno u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 10-15 minuta, dok ne porumeni. Kada se kore ohlade, jednu ostaviti cijelu za dno, a drugu iseći na kocke za lakše sječenje krempite kasnije.
Priprema fila:
Odvojiti bjelanca od žumanaca. U šerpi zagrijati 800 ml mlijeka sa vanilin šećerom. U preostalih 200 ml mleka umutiti žumanca, šećer i gustin.
Kada mlijeko provri, sipati smjesu sa žumancima i neprestano miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati puter i promiješati da se otopi.
Umutiti bjelanca u čvrst sneg i polako ih dodavati u topao fil uz lagano mješanje.
Vruć fil sipati preko donje kore i ravnomerno rasporediti. Preko fila složiti isječene komade druge kore. Ostaviti krempitu da se dobro ohladi u frižideru nekoliko sati. Prije služenja posuti šećerom u prahu.
Domaća šampita
Domaća šampita se lako pravi i nije vam potrebno mnogo skupih sastojaka.
Sastojci za koru:
4 bjelanca
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Za fil (šam krem):
10 belanaca
500 g šećera
1 dl vode
1 kašika limunovog soka
1 kesica vanilin šećera
Priprema kore:
Umutiti 4 bjelanca u čvrst snijeg, postepeno dodajući šećer. Lagano umiješati brašno i prašak za pecivo. Sipati smjesu u podmazan pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Priprema šam fila:
U šerpi zagrijati šećer i vodu, kuvati dok ne dobijete gust sirup (oko 5-7 minuta, dok se ne napravi nit između prstiju). U međuvremenu umutiti 10 bjelanaca sa prstohvatom soli dok ne postanu pjenasta.
Kada je sirup gotov, sipati ga u tankom mlazu u bjelanca, neprestano muteći mikserom na najvećoj brzini. Dodati vanilin šećer i limunov sok i mutiti još nekoliko minuta dok ne dobijete gust i sjajan krem.
Na ohlađenu koru sipati šam fil i lepo ga poravnati. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se stegne. Po želji, posuti šećerom u prahu i sjeći na kocke prije služenja.
BONUS VIDEO: