Domaća krempita


Sastojci za koru:

500 g lisnatog tijesta (možete ga i napraviti)

Za kremu:

1 l mleka
6 jaja
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
100 g gustina (ili 80 g brašna)
50 g putera

Za dekoraciju:

Šećer u prahu

Priprema kore:

Razviti lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini i podijeliti na dva jednaka dijela.

Peći svaku koru posebno u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 10-15 minuta, dok ne porumeni. Kada se kore ohlade, jednu ostaviti cijelu za dno, a drugu iseći na kocke za lakše sječenje krempite kasnije.

Priprema fila:

Odvojiti bjelanca od žumanaca. U šerpi zagrijati 800 ml mlijeka sa vanilin šećerom. U preostalih 200 ml mleka umutiti žumanca, šećer i gustin.

Kada mlijeko provri, sipati smjesu sa žumancima i neprestano miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati puter i promiješati da se otopi.

Umutiti bjelanca u čvrst sneg i polako ih dodavati u topao fil uz lagano mješanje.

Vruć fil sipati preko donje kore i ravnomerno rasporediti. Preko fila složiti isječene komade druge kore. Ostaviti krempitu da se dobro ohladi u frižideru nekoliko sati. Prije služenja posuti šećerom u prahu.

Domaća šampita


Domaća šampita se lako pravi i nije vam potrebno mnogo skupih sastojaka.

Sastojci za koru:

4 bjelanca
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za fil (šam krem):

10 belanaca
500 g šećera
1 dl vode
1 kašika limunovog soka
1 kesica vanilin šećera

Priprema kore:

Umutiti 4 bjelanca u čvrst snijeg, postepeno dodajući šećer. Lagano umiješati brašno i prašak za pecivo. Sipati smjesu u podmazan pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Priprema šam fila:

U šerpi zagrijati šećer i vodu, kuvati dok ne dobijete gust sirup (oko 5-7 minuta, dok se ne napravi nit između prstiju). U međuvremenu umutiti 10 bjelanaca sa prstohvatom soli dok ne postanu pjenasta.

Kada je sirup gotov, sipati ga u tankom mlazu u bjelanca, neprestano muteći mikserom na najvećoj brzini. Dodati vanilin šećer i limunov sok i mutiti još nekoliko minuta dok ne dobijete gust i sjajan krem.

Na ohlađenu koru sipati šam fil i lepo ga poravnati. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se stegne. Po želji, posuti šećerom u prahu i sjeći na kocke prije služenja.

BONUS VIDEO: