Sok od narandže je omiljeni napitak mnogima, poznat po visokom sadržaju vitamina C koji jača imunitet i štiti tijelo od oksidativnog stresa. Osim vitamina C, narandže sadrže i vitamine A i B, kalijum, magnezijum te dijetalna vlakna, no pitanje je: je li sok od narandže zaista zdrav?
Iako se često smatra zdravom opcijom, nova istraživanja pokazala su da vrijeme konzumacije može značajno uticati na naš metabolizam i tjelesnu masu.
Prema istraživanju provedenom na Univerziteti u Kilu 2018. godine, ključno je ne samo koliko, već i kada pijemo sok od narandže. Studija je proučavala efikasnost pijenja 100%-nog soka od narandže na metabolizam, tjelesnu masu, osjetljivost na inzulin i fluktuacije šećera u krvi. Ispitanici su pili izračunatu količinu soka svaki dan tokom dvije sedmice: jedni su pili sok uz obroke, a drugi između obroka.
Rezultati su bili iznenađujući. Ispitanici koji su konzumirali sok između obroka imali su blagi porast tjelesne masnoće, prosječno za 1 kilogram. S druge strane, oni koji su pili sok uz obroke, nisu primijetili nikakvo povećanje tjelesne mase, a čak su smanjili tjelesnu masnoću za 0,65 kilograma. Kod onih koji su pili sok između obroka uočeno je pogoršanje osjetljivosti na inzulin i veće oscilacije u nivou šećera u krvi.
Profesorka ljudske prehrane Anja Bosi-Vestfal, koja je učestvovala u istraživanju, ističe da pijenje soka između obroka može povećati unos kalorija jer ljudi obično ne smanjuju unos hrane kad konzumiraju napitke između obroka.
"Kada pijete sok uz obrok, unos energije je bolje regulisan, jer sok može smanjiti spontani unos hrane", objašnjava Bosi-Vestfal.
Stručnjaci takođe savjetuju da je najbolje piti sok od narandže uz obrok, kako bi se bolje kontrolisao nivo unosa kalorija. Međutim, uvijek je bolje birati cijelo voće umjesto soka. Cijelo voće sadrži manje kalorija, manje šećera i više vlakana, što je korisno za bolju kontrolu šećera u krvi.
S obzirom na to da sok od narandže sadrži sličan broj kalorija kao i bezalkoholna pića poput kole, važno je promisliti o učestalosti konzumacije.
"Ako želite redovno piti sok od narandže, najbolje je to činiti uz obrok", savjetuje nutricionistkinja Jana Enderle sa Univerziteta Kristian-Albrehts u Kilu.
U zaključku, sok od narandže može biti zdrav, ali kako bi imao pozitivan efekat na zdravlje, važno je piti ga u pravo vrijeme, uz obrok. Pored toga, cijelo voće je bolja opcija jer pruža više nutritivnih vrijednosti i manje kalorija, piše ČuvajZdravlje.ba
BONUS VIDEO: