Dansko pecivo - sastojci:
250 ml mlijeka
10 gr kvasca
500 gr brašna
20 ml ulja
1 kašičica šecera
100 gr šunke isječene na kockice
150 gr rendanog sira
100 gr sira
malo soli
1 kašika kisele pavlake
1 manja veza peršunovog lista
3 čena seckanog bijelog luka
Dansko pecivo - priprema:
Rastopiti kvasac sa malo šećera da zapeni. Sipati u vanglu mlako mlijeko, dodati kvasac i brašno, a zatim ulje i malo soli.
Sve zamijesiti u glatko tijesto i pokriti da odmori 30 minuta. Istresti na sto, obraditi rukama, pa pokriti 10 minuta. Izmješati pavlaku, sir i seckan peršun sa bijelim lukom, sir izrendati, a šunku isjeckati.
Tijesto razviti u pravougaonik, pa premazati sirom i pavlakom. Posuti šunkom i rendanim sirom. Odozgo posuti rendanim sirom pa isjeći na manje kocke. Vaditi kocke i slagati jednu na drugu i redati u pleh uzani obložen pek papirom.
Odozgo dodati još malo rendanog sira. Peći na 200 stepeni C oko 40 minuta da zarumeni, pokriti da odmori, pa sjeći. Fantastična užina za cijelu porodicu.
BONUS VIDEO: