Sitni kolači su idealno rješenje za sve prilike, a plijene svojim oblicima, bojama i ukusom. Posebno su pogodni zbog toga što ostavljaju dovoljno prostora za dekoracije baš po vašoj želji i ukusu.


Ako vam fale ideje za sitne slavske kolače, pogotovo ako ste zaposlena domaćica i nemate vremena da se posvetite spremanju, a želite da se bude preukusno i da lijepo izgleda, mi vam predlažemo 4 kolača koja se zaista brzo prave, posni su, a dodatni plus je što ne morate da ih pečete.



Posna bajadera





Posna bajadera


Sastojci:




  • 300 g posnog mljevenog keksa

  • 200 g mljevenih oraha

  • 250 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 10 kašika vode

  • 200 g posnog margarina

  • 150 g posne čokolade za kuvanje



Za glazuru:




  • 3 kašike šećera

  • 3 kašike vode

  • 3 kašike ulja

  • 100 g posne čokolade za kuvanje




Priprema:


U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i miješajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mljeveni keks i mljevene orahe, pa sve dobro sjedinite. Dobijenu smjesu podijelite na dva dijela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu. U pravougaoni pleh najprije sipajte dio sa čokoladom, a onda i drugi dio smjese. Ostavite u frižideru. Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne. U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa miješajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isjecite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.



Posne jafa kuglice





Posne jafa kuglice


Sastojci:




  • 80 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 3 kašike griza

  • 300 ml soka od narandže

  • kora 1 narandže

  • 300 g posne plazme

  • komadići crne čokolade



Za glazuru:




  • 200 g crne čokolade

  • 1 puna kašika ulja




Priprema:


Za fil u šerpicu stavite šećer i vanilin šećer, griz i sok od narandže. Povremeno miješajte dok se smjesa ne zgusne, sklonite sa ringle nakon nekih 10-ak minuta, dodajte mljevenu plazmu i miješajte da se sve lijepo sjedini. Dobijenu smjesu ostavite da se ohladi, pa supenom kašikom vadite, malo rastanjite na dlanu, stavite u svaku malo čokoladnih mrvica, pa rukama oblikujte lopticu. Redajte ih na neki pleh ili veći tanjih, pa ih stavite u frižider na pola sata da se stegnu. Za to vrijeme otopite čokoladu sa uljem, pa kada dobijete ujednačenu smjesu umačite jednu po jednu kuglicu. Kada se čokoladna skroz stegne spremne su za serviranje.



Rafaelo kuglice





rafaelo kuglice


Sastojci:




  • 8 kašika gustina

  • 200 g kokosovog brašna

  • 1  posni margarin

  • 250 g šećera u prahu

  • lješnici



Priprema:


U manju šerpu sipati pola litre vode i ostaviti da proključa. Zatim dodati 8 kašika gustina razmućenog sa malo vode. Smjesu ostaviti da se ohladi. U prohlađenu smjesu dodati 200 g kokosovog brašna i promiješati. Posebno umutiti 1 margarin sa 250 g šećera u prahu i sjediniti. Od prirpemljene smjese praviti kuglice i u sredinu svake ubaciti po 1 lješnik. Kuglice uvaljati u preostali kokos.



 Domaće toblerone





domaće toblerone


Sastojci:




  • 200 g  posnog mljevenog keksa

  • 150 g posnog margarina

  • 200 g šećera

  • 200 g čokolade

  • 150 g lješnika

  • 2 kašike meda

  • 50 g susama



Za glazuru:




  • 100 g čokolade

  • 3 kašike ulja



Stavite puter da se rastopi, pa dodajte šećer, med i čokoladu. Ako je previše gusto, dodajte malo vode. Isjeckajte lješnike, pa ih dodajte u smjesu, dobro onda izmješajte, pa dodajte susam i mljeveni keks. U drugu šerpicu stavite 3 kašike ulja i čokoladu, pa miješajte na tihoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Kalup bi trebao da vam bude trouglast da biste dobili prepoznatljiv oblik. Obložite ga prijanjajućom folijom, pa silikonskom četkicom nanesite dio rastopljene čokolade svuda po kalupu i stavite u frižider da se čokolada malo stegne. Potom izvadite kalup iz frižidera, sipajte smjesu za kolač, odozgo ga premažite ostatkom rastopljene čokolade i vratite kalup u frižider. Kad se kolač stegne, isjecite ga na tanke kriške i služite.

BONUS VIDEO: