Sastojci:


2 dl vode200 gr šećera (kristalnog)150 gr margarina/maslaca100 gr crne čokolade za kuvanje150 gr mljevenih pečenih lješnjaka 250 gr mljevenog keksa oko 150 gr mljevenog pečenog lješnika oko 150 gr Linolade (ili Linolade nugat)

Priprema:


U šerpu staviti vodu, šećer, maslac (margarin) i čokoladu, pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa šporeta i odmah u vruće dodati keks i mljevene lješnjake.

Da biste ubrzali pripremu, smjesu za gnijezda možete staviti i u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati.

Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama oblikovati kuglice, svaku uvaljati u mljeveni lješnik i ređati na poslužavnik obložen streč-folijom ili pek papirom.

Zatim drškom varjače napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Linoladu sipati u špric za ukrašavanje i istiskivati tj. puniti gnijezda.

Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade.