Za tijesto:
200 g oštrog brašna; plus malo za posipanje
prstohvat soli
1 žumanjak
2 kašike ulja
Za nadjev:
1 kg kiselih jabuka
1 kašika limunovog soka
1/2 kašičice mljevenog cimeta
80 g šećera
60 g otopljenog maslaca
200 g kiselog vrhnja
šećer u prahu; za posipanje
Priprema:
Za tijesto pomiješajte brašno i so u zdjeli. Dodajte žumanjak, ulje i 60 ml mlake vode. Zamijesite sve u glatko tijesto, dodajući još malo vode po potrebi. Zamotajte u krpu i ostavite da odstoji na toplom mjestu 30 minuta.
U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na četvrtine, izvadite im košpice i tanko ih narežite. Pomiješajte s limunovim sokom kako bi se spriječilo tamnjenje. Pomiješajte cimet i šećer u zdjeli.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto za štrudlu u pravougao što tanje moguće.
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
Premažite tijesto otopljenim maslacem i rasporedite jabuke na vrh, ostavljajući ivicu od dva cm sa svih strana. Pospite cimetom, šećerom i stavite malo kiselog vrhnja preko jabuka.
Preklopite stranice tijesta s duže strane prema centru, a zatim pažljivo zamotajte tijesto s kraće strane koristeći krpu kao pomoć. Pažljivo stavite štrudlu na lim.
Premažite štrudlu preostalim maslacem i pecite 45 minuta dok ne postane zlatnosmeđa. Pospite štrudlu šećerom u prahu i poslužite toplu ili hladnu.
Bavarska štrudla razlikuje se po tome što se obično u nju dodajte kiselo vrhnje, a mnogi je poslužuju s prelivom od vanilije, koji joj daje posebnu sočnost, piše Zadovoljna.hr.
BONUS VIDEO