Sastojci:

1 veliki patlidžan, isječen na kockice
3 čena bijelog luka, sitno isjeckanog
2 srednje tikvice, krupno narendane
180 g hljebnih mrvica
100 g mljevenih lanenih sjemenki potopljenih u vodu
1 kašika ulja, plus još za prženje

Recept za posne pljeskavice od tikvica i patlidžana:

Patlidžan obilno posolite i ostavite u cjediljki 20-30 minuta da se oslobodi vode. Osušite papirnim ubrusom. U međuvremenu stavite tikvice u čistu kuhinjsku krpu, umotajte i uvijte da iscijedite vodu.

Zagrijte kašiku ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte patlidžan i bijeli luk i pržite dok ne omekša, ukupno oko 10 minuta. Ubacite sotirani patlidžan u veću činiju sa ocijeđenim tikvicama, prezlama i mljevenim lalenim sjemenom natopljenim u vodi. Izgnječite sve zajedno pomoću gnječilice za krompir. Od smjese napravite pljeskavice.


Očistite tiganj i sipajte dovoljno ulja. Podesite na srednje visoku toplotu. Dodajte posne pljeskavice i lagano pritisnite zadnjom stranom lopatice da se malo izravnaju. Pržite oko 5 minuta po strani. Servirajte i uživajte!


BONUS VIDEO: