Sastojci za kore:


4 jaja
24 kašike šećera
24 kašike brašna
26 kašika mlijeka
5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:


1 l mlijeka
200 g šećera
200 g čokolade za kuvanje
250 g putera
200 g mljevenih oraha ili pečenih lješnika

Sastojci za premaz i ukrašavanje:


250 ml slatke pavlake za šlag
200 g čokolade

Priprema kore:


Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.

Umutite jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetložuta i penasta.

Dodajte mlijeko i kratko mutite na najmanjoj brzini.

Postepeno dodajte smjesu sa brašnom, kakaom i praškom za pecivo, pa kratko mutite dok se ne sjedini.

Pleh prečnika 25 cm obložite papirom za pečenje, pa sipajte polovinu smjese.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C, 25-30 minuta. Ponavljate postupak sa drugom polovinom smjese.

Ohlađene kore presijecite vodoravno da dobijete četiri kore.

Priprema fila:


Prokuvajte mlijeko sa šećerom.

Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne istopi.

Zatim dodajte puter i mljevene orahe ili lešnike, pa sve sjedinite.

Slaganje torte:


Na dno kalupa stavite papir za pečenje i prvu koru.

Prelijte trećinom fila, pa stavite drugu koru. Ponavljajte postupak dok ne složite sve kore, završavajući korom na vrhu.

Torta treba da odstoji u frižideru preko noći.

Premaz i ukrašavanje:


Zagrijte slatku pavlaku, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi.

Ohladite ganaš krem, umutite mikserom, pa premažite tortu sa svih strana. Ukrasite po želji.

Uživajte u svakom zalogaju ove kremaste i bogate poslastice!

BONUS VIDEO: