Sastojci za kore:
4 jaja
24 kašike šećera
24 kašike brašna
26 kašika mlijeka
5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
Sastojci za fil:
1 l mlijeka
200 g šećera
200 g čokolade za kuvanje
250 g putera
200 g mljevenih oraha ili pečenih lješnika
Sastojci za premaz i ukrašavanje:
250 ml slatke pavlake za šlag
200 g čokolade
Priprema kore:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
Umutite jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetložuta i penasta.
Dodajte mlijeko i kratko mutite na najmanjoj brzini.
Postepeno dodajte smjesu sa brašnom, kakaom i praškom za pecivo, pa kratko mutite dok se ne sjedini.
Pleh prečnika 25 cm obložite papirom za pečenje, pa sipajte polovinu smjese.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C, 25-30 minuta. Ponavljate postupak sa drugom polovinom smjese.
Ohlađene kore presijecite vodoravno da dobijete četiri kore.
Priprema fila:
Prokuvajte mlijeko sa šećerom.
Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
Zatim dodajte puter i mljevene orahe ili lešnike, pa sve sjedinite.
Slaganje torte:
Na dno kalupa stavite papir za pečenje i prvu koru.
Prelijte trećinom fila, pa stavite drugu koru. Ponavljajte postupak dok ne složite sve kore, završavajući korom na vrhu.
Torta treba da odstoji u frižideru preko noći.
Premaz i ukrašavanje:
Zagrijte slatku pavlaku, dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi.
Ohladite ganaš krem, umutite mikserom, pa premažite tortu sa svih strana. Ukrasite po želji.
Uživajte u svakom zalogaju ove kremaste i bogate poslastice!
BONUS VIDEO: