Recept koji vam ovdje predstavljamo star je više od 100 godina, a objavljen je u čuvenom Patinom kuvaru iz tridesetih godina 20. vijeka koji je domaćicama tog vremena decenijama kasnije bio glavna smjernica u kuhinji.

Sastojci za starinsku sarmu s orasima:


2 kg kiselog kupusa

4-5 glavica crnog luka

5 kašika ulja

1 šolja riže (2 dl)

aleva paprika po ukusu

100 g samljevenih oraha

2 kašike brašna

voda (koliko je potrebno da sarme ogreznu)

so po ukusu

Priprema posne sarme:


Glavicu kiselog kupusa od 2 kilograma očistiti od korijena i kvarnih listova, a zatim svaki list odvojiti od glavice, a ako je veliki, presjeći ga na polovinu. Svakom listu sasjeći debelu žilu koja ide kroz sredinu lista.

Nadjev za sarmu praviti na ovaj način: 4-5 glavica crnog luka sitno isjeći i ispržiti u pet kašika vrelog ulja. Кad luk bude mekan, dodati jednu šolju oprane riže, da se i riža s lukom malo proprži. Treba stalno dodavati po malo vode da riža ne bi zagorjela. Кad omekne, dodati malo aleve paprike, propržiti rižu malo s paprikom, skinuti ga sa šporeta i dodati mu 100 grama samljevenih oraha.

Staro pravilo za motanje sarmi glasi "jedna sarma – jedan zalogaj", što znači da ona ne smije da bude duža od 4 cm i šira od 2 cm. Savija se tako što se fil stavi na dio lista blizu peteljke, a bočni krajevi se presaviju ka unutra i onda se urola tako da sarma bude dovoljno čvrsta da se ne raspadne, a ipak ne previše sabijena, jer će riža dodatno nabubriti tokom kuvanja.

Poredati sarme u šerpu i naliti s toliko vode da sarme u vodi ogreznu. Staviti 2 kašike ulja u šerpu na šporetu i kad se ulje dobro zagrije, dodati dvije omanje kašike brašna. U skoro gotovu zapršku i uprženo brašno dodati malo aleve paprike, pa zapršku izručiti u sarmu i ostaviti jelo da polako krčka. S vremena na vrijeme protresti šerpu, posoliti po ukusu i kuvati sarmu dok kupus ne omekne, prenosi Zadovoljna.

BONUS VIDEO: