Tajna najsočnije posne trpeze je konačno tu. Ova posna pita je toliko meka da ćete zaboraviti na sve druge recepte.
Kada dođu dani posta ili se približi vrijeme posnih slava, uvijek smo u potrazi za onim jednim receptom koji će oduševiti goste, a nama ne oduzeti previše vremena u kuhinji. Ova posna pita sa prazilukom i pirinčem je upravo to – starinski ukus upakovan u modernu, brzu pripremu.
Toliko je meka i sočna da niko neće povjerovati da u njoj nema ni kapi mlijeka ili jaja.
Sastojci:
500 g kora za pitu
500 g praziluka
1 mrkva
150 g riže
so
biber
1 dl mineralne vode
1 dl ulja
Priprema:
Postupak počinje sasvim jednostavno. U šerpicu stavite opranu rižu sa malo soli, nalijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Kada je gotov, procedite ga i ostavite sa strane.
Dok se on hladi, u tiganj sipajte nekoliko kašika ulja, zagrijte ga, pa dodajte tanko isječen praziluk.
Pržite ga lagano dok ne postane staklast i mekan, a zatim dodajte narendanu šargarepu koja će filu dati divnu boju i blagu slast. Sve začinite po svom ukusu, pa na kraju umiješajte ocjeđeni pirinač.
Slaganje je ključno za onaj savršen „rolat“ efekat. Stavite prvu koru na radnu površinu, poprskajte je mješavinom kisele vode i ulja, pa rasporedite malo fila. Preko nje ide druga kora – ponovite postupak. Na kraju stavite i treću koru, uradite isto i sve zajedno čvrsto uvijte u rolat. Redajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Prije nego što pleh ode u rernu, svaki rolat bogato premažite ostatkom smjese ulja i kisele vode. Ako volite, pospite susamom za dodatnu hrskavost. Pecite na 185 stepeni oko pola sata. Čim porumeni, ova mirisna posna pita je spremna da postane zvijezda vaše trpeze.
Savjeti za savršenu pitu svaki put:
Da bi vaša posna pita bila baš onakva kako je zamišljate, postoji par sitnih trikova koji prave veliku razliku. Prvo, praziluk nemojte previše dugo pržiti na jakoj vatri – cilj je da omekša i pusti svoju prirodnu slast, a ne da potamni, jer može postati gorak.
Drugo, rižu obavezno dobro ocjedite prije miješanja sa povrćem kako fil ne bi bio previše vodenast.
Ukoliko želite dodatnu hrskavost, pitu poprskajte sa nekoliko kapi hladne kisele vode odmah nakon što je izvadite iz rerne, a zatim je pokrijte čistom krpom na pet minuta. To će omogućiti korama da „odahnu“ i postanu nevjerovatno meke iznutra, dok spolja zadržavaju zlatnu boju.
Ako planirate da je služite kao svečano predjelo, sječite je tek kada se malo prohladi – tako će rolat zadržati savršen oblik i svaki komad će izgledati kao sa slike, prenosi Krstarica.