Oni koji su odrasli krajem osamdesetih, još uvijek se sjećaju kulinarske emisije "Male tajne velikih majstora kuhinje" koju je vodio Stevo Karapandža, jedan od najpoznatijih kuvara s ovih prostora.

Stevo Karapandža je nakon školovanja u Opatiji karijeru gradio u najpoznatijim jugoslavenskim hotelima, a radio je i u londonskom Savoyu. Ipak, ljudima je najpoznatiji kao voditelj emisije koja se prikazivala od 1974. do 1991. godine, a koju je u početku vodio uz Ivu Serdara, a kasnije Olivera Mlakara.

Karapandža je u emisijama često ugošćivao poznate, a jedna od najpoznatijih epizoda je ona 1987. godine kada je ugostio bračni par Senku i Zafira Hadžimanova. U emisiji su taj dan skuhali musaku od plavih patlidžana na makedonski način, jelo koje Karapandža opisuje kao “lijepo, ukusno i gurmansko”.

Za ovo jelo treba vam:


1 kg patlidžana,

40 dkg mljevenog mesa,

4 žlice ulja,

1 glavica luka,

sol i biber,

4 češnja češnjaka,

2 paradajza,

2 paprike,

ulje za prženje,

1 žlica Vegete,

2 dl vruće vode

Na ugrijanom ulju propržiti sitno sjeckani luk. Dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i umiješati žlicu Vegete. Meso pirjati uz lagano podlijevanje vodom dok ne omekša, potom dodati kosani češnjak. U međuvremenu oguliti plave patlidžane, narezati ih na pola centimetra debele ploške, posoliti i ostaviti 15 minuta.

Paradajz uroniti u kipuću vodu na sedam sekundi, zatim ohladiti i oguliti. Očistiti od sjemenki i narezati na kockice. Paprike također narezati i pomiješati s paradajzom.

Patlidžane obrisati i ispržiti na ulju. U vatrostalnu posudu složiti red patlidžana, polovicu mesa, zatim mješavinu rajčica i paprika, ostatak mesa i na kraju preostale patlidžane. Musaku preliti s 2 dl vruće vode i peći 30 minuta na 220 °C.

Karapandža napominje kako se ovako pripremljena musaka zapravo kuha u vlastitom soku, zbog čega je “mnogo laganija i manje kalorična”, a tko želi bogatiji okus – može je poslužiti s kiselim mlijekom, prenosi portal Dnevno.

Mnogi su se gledatelji u komentarima ispred videa prisjetili vlastitog djetinjstva: “Ja sam Stevu kao mali zapamtio po tome što uvijek dodavao mnogo vegete i češnjak. Tjerao sam majku da mi u rođendansku tortu stavi češanj češnjaka, jer nisam znao da je to bijeli luk”.