Sastojci:
300 g griza
300 g šećera
1,5 l mlijeka
100 g putera
2 jaja
300 g prezli
Za fil:
1 kg šljiva
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
3 kašike šećera

Priprema:
1. korak: Priprema prezli
Na kašičici putera propržite prezle sa tri kašike šećera dok ne porumene i ne zamirišu, kao kada pripremate za knedle sa šljivama. Ostavite ih da se ohlade.

2. korak: Kuvanje griza
U međuvremenu, stavite mlijeko da provri, zatim dodajte griz pomiješan sa šećerom i kuvajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Kada se smjesa ujednači, ubacite puter, dobro promiješajte i sklonite sa vatre.

3. korak: Priprema tijesta
U toplu masu dodajte umućena jaja i kratko izmiksajte da postane glatka i penasta.

4. korak: Kuvanje šljiva
Šljive operite, izvadite im koštice i sitno nasjeckajte. Stavite ih u šerpu, dodajte vanilin šećer, običan šećer i cimet, pa dinstajte desetak minuta, dok ne omekšaju i ne puste sok, kao kada pripremate džem od šljiva.

5. korak: Slaganje u pleh
Dno kalupa pospite slojem prezli, zatim sipajte polovinu smjese od griza i ostavite da se prohladi u frižideru petnaestak minuta. Preko nanesite sloj prezli, pa rasporedite fil od šljiva. Na kraju dodajte ostatak griza. Završite slojem prezli.

6. korak: Pečenje griz kolača sa šljivama
Kada ste sve lijepo izlili u pleh ili kalup, stavite kolač da se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 180-200 stepeni i pecite dok ne porumeni. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne prije sječenja.