Imaju tanku kožu koja se lako jede i postane hrskava prženjem. Zlatno meso izlazi kroz hrskavu koricu koja je bezglutenska. Savršeni su uz bogat tahini-jogurt umak, kao predjelo ili prilog.

Sastojci za pomfrit od tikve


Biljno ulje, za prženje

450 g žir tikve, delicata ili karnevalske tikve (1 mala)

180 g rižinog brašna

60 g krumpirovog škroba

1 kašičica praška za pecivo

Kosher so i svježe mljeveni biber

1 veliko jaje

180 ml hladne vode s ledom

Flaky morska so, za posipanje

Grančice korijandera (po želji)

Tahini-Jogurt umak, za posluživanje

Zagrijavanje ulja

Zagrijte 4 cm ulja u tavi na srednjoj vatri do 180°C.

Priprema tikve


Prerežite tikvu na pola, odstranite sjemenke (ne oguliti) i narežite je na kriške debljine 0,5 cm.

Priprema smjese za umakanje


U zdjeli pomiješajte 120 g rižinog brašna, krumpirov škrob i prašak za pecivo. Dodajte so i biber po ukusu. Umutite jaje i dodajte hladnu vodu da dobijete tekuću smjesu.

Prženje


Kriške tikve prvo uvaljajte u preostalo rižino brašno, a zatim ih umočite u smjesu. Pržite ih u vrućem ulju do zlatno-hrskave boje, oko 3 minuta.

Posluživanje


Stavite pržene pomfrits na pleh s rešetkom i pospite morskom soli. Držite u pećnici na 90°C dok pržite ostatak tikvi.

Prženje korijandera i posluživanje

Umočite grančice korijandera u preostalu smjesu i pržite ih 1-1,5 minuta dok ne postanu hrskave. Poslužite toplo uz pomfrit i tahini-jogurt umak.

Ostali umaci koji odgovaraju uz pomfrit


Umak od kisele pavlake i curryja

Ljuti umak

Avokado umak

Ocat-češnjak umak

(Ljepota&Zdravlje)