Imaju tanku kožu koja se lako jede i postane hrskava prženjem. Zlatno meso izlazi kroz hrskavu koricu koja je bezglutenska. Savršeni su uz bogat tahini-jogurt umak, kao predjelo ili prilog.
Sastojci za pomfrit od tikve
Biljno ulje, za prženje
450 g žir tikve, delicata ili karnevalske tikve (1 mala)
180 g rižinog brašna
60 g krumpirovog škroba
1 kašičica praška za pecivo
Kosher so i svježe mljeveni biber
1 veliko jaje
180 ml hladne vode s ledom
Flaky morska so, za posipanje
Grančice korijandera (po želji)
Tahini-Jogurt umak, za posluživanje
Zagrijavanje ulja
Zagrijte 4 cm ulja u tavi na srednjoj vatri do 180°C.
Priprema tikve
Prerežite tikvu na pola, odstranite sjemenke (ne oguliti) i narežite je na kriške debljine 0,5 cm.
Priprema smjese za umakanje
U zdjeli pomiješajte 120 g rižinog brašna, krumpirov škrob i prašak za pecivo. Dodajte so i biber po ukusu. Umutite jaje i dodajte hladnu vodu da dobijete tekuću smjesu.
Prženje
Kriške tikve prvo uvaljajte u preostalo rižino brašno, a zatim ih umočite u smjesu. Pržite ih u vrućem ulju do zlatno-hrskave boje, oko 3 minuta.
Posluživanje
Stavite pržene pomfrits na pleh s rešetkom i pospite morskom soli. Držite u pećnici na 90°C dok pržite ostatak tikvi.
Prženje korijandera i posluživanje
Umočite grančice korijandera u preostalu smjesu i pržite ih 1-1,5 minuta dok ne postanu hrskave. Poslužite toplo uz pomfrit i tahini-jogurt umak.
Ostali umaci koji odgovaraju uz pomfrit
Umak od kisele pavlake i curryja
Ljuti umak
Avokado umak
Ocat-češnjak umak