Ovaj recept za pitu od bundeve je savršen spoj jednostavnosti i bogatog ukusa. Mekana, mirisna, sa blagim notama začina – slatka pita će osvojiti ukućane, a miris pečenja će pretvoriti vaš dom u pravu jesenju oazu. Idealna je uz šolju toplog čaja ili kafe, ali i kao desert poslije porodičnog ručka.


Sastojci:



  • 1 kg bundeve (oguljene i očišćene)

  • 200 g šećera

  • 200 ml pavlake za kuvanje

  • 3 jajeta

  • 1 pakovanje lisnatog tijesta (oko 400 g)

  • 2 kašičice mljevenog cimeta

  • 1 kašičica mljevenog muskatnog oraščića

  • prstohvat soli

  • šećer u prahu za posipanje (opciono)





Savjet plus

Za još bogatiji ukus, dodajte u fil malo naribanog đumbira ili karanfilića. Ovo je pita koja se pamti – savršena za tople jesenje večeri i trenutke provedene s porodicom.






Priprema:


1. korak: Priprema bundeve


Ogulite i očistite bundevu, isecite je na kockice. Stavite je u šerpu sa malo vode i dinstajte dok ne omekša, oko 15 minuta. Kada je skuvana, izgnječite je u pire.

2. korak: Priprema fila


U većoj činiji umutite jaja sa šećerom. Dodajte pire od bundeve, pavlaku, cimet, muskatni oraščić i prstohvat soli. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu.

3. korak: Priprema kore


Razvucite lisnato tijesto i obložite njime pleh za pečenje. Višak tijesta odrežite i sačuvajte za dekoraciju pite.

4. korak: Punjenje pite


Sipajte fil od bundeve u pripremljeno tijesto i poravnajte ga. Po želji ukrasite ostacima kore u obliku traka ili lista.

5. korak: Pečenje


Pitu stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 45-50 minuta, dok kora ne dobije zlatno-smeđu boju.

6. korak: Serviranje


Pustite pitu da se ohladi barem 15 minuta prije sječenja. Posipajte je šećerom u prahu prije serviranja.

(Lepa&Srećna)