Za odreske:
500 g mljevene junetine (vrat ili plećka)
50 g prezli
1 jaje
1 mali luk
1 čajna kašičica senfa
so, biber
malo ulja ili maslaca za prženje
Za umak sa gljivama:
200 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili mješavina)
200 ml goveđeg temeljca
100 ml vode
1 luk
2 kašike brašna
1 žlica Worcestershire umaka (po želji)
so i biber
malo maslaca za završetak
Priprema:
Pomiješajte mljevenu govedinu, jaje, prezle, sitno nasjeckani luk, senf, so i biber u zdjeli i oblikujte četiri ovalna odreska debljine 2-3 centimetra.
Zagrijte malo ulja u tavi i pržite odreske 3-4 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnu koricu, zatim ih izvadite i stavite sa strane.
U istoj tavi dinstajte luk dok ne postane mekan, dodajte narezane gljive i nastavite dinstati dok ne ispuste tekućinu i lagano se zapeku.
Pospite brašnom, kratko promiješajte i polako ulijte temeljac i vodu, stalno miješajući da ne ostanu grudice.
Dodajte Worcestershire umak, so i biber te kuvajte 5-7 minuta dok se umak ne zgusne.
Vratite odreske u tavu i kuvajte još pet minuta na laganoj vatri da se meso prožme umakom i ostane sočno.
Na kraju dodajte malo maslaca za glatku i sjajnu teksturu.