Za odreske:


500 g mljevene junetine (vrat ili plećka)

50 g prezli

1 jaje

1 mali luk

1 čajna kašičica senfa

so, biber

malo ulja ili maslaca za prženje

Za umak sa gljivama:


200 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili mješavina)

200 ml goveđeg temeljca

100 ml vode

1 luk

2 kašike brašna

1 žlica Worcestershire umaka (po želji)

so i biber

malo maslaca za završetak

Priprema:


Pomiješajte mljevenu govedinu, jaje, prezle, sitno nasjeckani luk, senf, so i biber u zdjeli i oblikujte četiri ovalna odreska debljine 2-3 centimetra.

Zagrijte malo ulja u tavi i pržite odreske 3-4 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnu koricu, zatim ih izvadite i stavite sa strane.

U istoj tavi dinstajte luk dok ne postane mekan, dodajte narezane gljive i nastavite dinstati dok ne ispuste tekućinu i lagano se zapeku.

Pospite brašnom, kratko promiješajte i polako ulijte temeljac i vodu, stalno miješajući da ne ostanu grudice.

Dodajte Worcestershire umak, so i biber te kuvajte 5-7 minuta dok se umak ne zgusne.

Vratite odreske u tavu i kuvajte još pet minuta na laganoj vatri da se meso prožme umakom i ostane sočno.

Na kraju dodajte malo maslaca za glatku i sjajnu teksturu.