Sastojci:
5 kg paprika
250ml ulja
1 kašika soli
1 kašika vinskog sirćeta
Ako hoćete pikantno ljut ajvar na 25 kg paprika dodajte 1 kg ljutih paprika.
Priprema:
Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Dobro ih ispecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste završili sa pečenjem, ogulite paprike i dobro očistite sjemenke. Ostavite da se preko noći ocijede.
Sljedeći dan paprike sameljete na mašini za mljevenje. Kad ste završili sa mljevenjem paprika, nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje.
Šerpu sa paprikama stavite na vatru i miješajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagrije. Dok se ulje grije vi miješajte paprike u šerpi na srednjoj, ne na jakoj vatri, oko dvadesetak minuta.
Onda sipajte zagrijano ulje na paprike i sve vrijeme miješajte na srednjoj vatri. Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa. Ajvar je gotov tada kada prođete kašikom po sredini i vidite dobro dno šerpe.
Pola sata prije kraj prženja stavite tegle u rernu na 100 stepeni Celzijusa. Pred sam kraj prženja dodajte so i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle.
Zatvorite dobro tegle i vratite u relnu na 75 stepeni Celzijusa još jedan sat. Ostavite tegle u zatvorenu rernu dok se sasvim ne ohlade.