Pamuk kifle sa jogurt oduševiće vas, jer su mekane i sutradan, ako uspijete da sačuvate neku za naredni dan. Lako i jednostavno se prave. Pokušajte, vidjećete da vrijedi.
Sastojci za 10 osoba
Tijesto:
1 kg brašna
1 kocka kvasca
200 ml mlijeka
2 čaše od 200 ml jogurta
1 čaša od 200 ml ulja
2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
3 žumanca
200 g trapista ili kačkavalja, a može i običnog sira
250 g margarina
Priprema
U vanglicu se stavi brašno i odmah se pomiješa sa praškom za pecivo i dvije kašičice soli.
Posebno se sastavi kvasac sa mlakim mlijekom, malo brašna, šećera i soli da nadođe, pa kada naraste, sipa se u brašno.
Onda se u brašno sipa jogurt, ulje, žumanca i preostalo mlijeko i zamijesi se tijesto, koje bude jako lijepo, glatko i ne lijepi se za sto. U slučaju da se lijepi, radite ga na ploči dodajući još malo brašna.
Kada umijesite tijesto, odmah ga podijelite na 4 jufkice i ostavite ih da narastaju. Kada udvostruče volumen, onda svaku pojedinačno razvucite oklagijom na dasci i svaku jufkicu podijelite na 15 dijelova. Punite ih narendanim kačkavaljem ili sirom, koji ste prethodno izgnječili sa jednim bjelancem.
Zavijate kiflice od širokog dijela ka užem, pridržavajući ih za vrh i razvlačeći ih pomalo, kako bi se što više puta zarolale. Poređate ih na pleh, koji ste ili namazali sa malo margarina, ili prekrili papirom za pečenje.
Svaku kiflicu premažite prethodno umućenim, cijelim jajetom, pospite susamom, a na svaku odozgo stavite po kocku margarina, ali tako da se utroši sav margarin.
Posluživanje:
Od ove mjere izađu dva velika puna pleha kiflica. Kada napunite plehove, tek onda uključite rernu na 200 stepeni, taman će za to vrijeme kiflice da nadođu u plehu. Pecite petnaestak minuta.