U pitanju je jelo koje se zove „Imam se onesvijestio“ ili „Onesviješteni imam“. Riječ je o punjenom patlidžanu.
Ovo je posno jelo.
Osnovne informacije
Kuhinja: Turska, mediteranska
Tip jela: Glavno jelo / posno jelo (može i prilog)
Vrijeme pripreme: oko 30 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat i 15 min (sa pečenjem)
Kalorije: ~200–250 kcal po porciji (1 punjeni patlidžan)
Broj porcija: 4–6 (u zavisnosti od veličine patlidžana)
Težina pripreme: Srednje zahtjevno
Potrebno je za 6 osoba
- 6 komada patlidžana
- 6 glavica luka
- 3 zelene paprike
- 7 komada paradajza
- 6 čenova bijelog luka
- so
- suvi začin
- biber
- crvena mljevena paprika
- 1 čajna kašika paste od paradajza
- nekoliko grančica peršuna
- maslinovo ulje
Priprema
Zagrijte ulje na tiganju.
Patlidžane rebrasto očistite, a zatim ih ostavite sat vremena u hladnoj, slanoj vodi.
Nakon sat vremena, osušite patlidžane kuhinjskim ubrusom. Pržite ih u vrelom ulju sa svih strana dok ne postanu zlatno-braon boje.
Prženi patlidžan stavite na kuhinjski papir da se ocijedi višak ulja.
Pripremite fil:
- Isjeckajte crni luk i propržite ga u maslinovom ulju.
- Dodajte isjeckani bijeli luk.
- Zatim dodajte sitno sjeckanu papriku pa još pržite na srednjoj temperaturi.
- Dodajte i oljušteni, sitno sjeckani paradajz pa sve ostavite da se ukrčka.
- Sve začine dodajte na samom kraju, zajedno sa pastom od paradajza.
- Promiješajte pa dodajte i sjeckan, svjež peršun.
Finalni koraci:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
- U plehu poređajte patlidžane, rasijecite ih po dužini i filujte pripremljenim filom.
- Pecite patlidžane u zagrijanoj rerni oko 15 minuta.
Rezultat je aromatično, sočno i lagano jelo koje s pravom nosi ime – toliko dobro da „imam padne u nesvijest", piše Stil.