U pitanju je jelo koje se zove „Imam se onesvijestio“ ili „Onesviješteni imam“. Riječ je o punjenom patlidžanu.

Ovo je posno jelo.

Osnovne informacije


Kuhinja: Turska, mediteranska

Tip jela: Glavno jelo / posno jelo (može i prilog)

Vrijeme pripreme: oko 30 minuta

Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat i 15 min (sa pečenjem)

Kalorije: ~200–250 kcal po porciji (1 punjeni patlidžan)

Broj porcija: 4–6 (u zavisnosti od veličine patlidžana)

Težina pripreme: Srednje zahtjevno

Potrebno je za 6 osoba



  • 6 komada patlidžana

  • 6 glavica luka

  • 3 zelene paprike

  • 7 komada paradajza

  • 6 čenova bijelog luka

  • so

  • suvi začin

  • biber

  • crvena mljevena paprika

  • 1 čajna kašika paste od paradajza

  • nekoliko grančica peršuna

  • maslinovo ulje


Priprema


Zagrijte ulje na tiganju.

Patlidžane rebrasto očistite, a zatim ih ostavite sat vremena u hladnoj, slanoj vodi.

Nakon sat vremena, osušite patlidžane kuhinjskim ubrusom. Pržite ih u vrelom ulju sa svih strana dok ne postanu zlatno-braon boje.

Prženi patlidžan stavite na kuhinjski papir da se ocijedi višak ulja.

Pripremite fil:



  • Isjeckajte crni luk i propržite ga u maslinovom ulju.

  • Dodajte isjeckani bijeli luk.

  • Zatim dodajte sitno sjeckanu papriku pa još pržite na srednjoj temperaturi.

  • Dodajte i oljušteni, sitno sjeckani paradajz pa sve ostavite da se ukrčka.

  • Sve začine dodajte na samom kraju, zajedno sa pastom od paradajza.

  • Promiješajte pa dodajte i sjeckan, svjež peršun.


Finalni koraci:



  • Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

  • U plehu poređajte patlidžane, rasijecite ih po dužini i filujte pripremljenim filom.

  • Pecite patlidžane u zagrijanoj rerni oko 15 minuta.


Rezultat je aromatično, sočno i lagano jelo koje s pravom nosi ime – toliko dobro da „imam padne u nesvijest", piše Stil.