Svaka kašičica donosi miris ljeta i toplinu domaćinske kuhinje.

Priprema se od cijelih plodova smokve, šećera i limuna, bez konzervansa, a može trajati mjesecima u hermetički zatvorenim teglama.

Savršeno je uz jutarnju kafu, palačinke, kolače ili jednostavno na kriški hljeba sa puterom.

Osnovne informacije


Kuhinja: Srpska / domaća

Tip jela: Slatko / zimnica

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme kuvanja: 60 minuta

Ukupno vrijeme: oko 1h 40min

Kalorije: ~250 kcal po porciji (1 kašika)

Broj porcija: 6–8 teglica (200 ml)

Težina pripreme: Srednje zahtjevno

Sastojci



  • 1 kg sitnijih smokava (zelenih ili crnih)

  • 1 kg šećera

  • 300 ml vode

  • 1 limun (sok + kolutovi za kuvanje)

  • 1 vanilin šećer (opciono)

  • 1 štapić cimeta (opciono)


Priprema smokava


Smokve dobro operite i osušite. Ako su veće, možete ih probosti čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju sirup.

Kuvanje sirupa


U šerpi sjedinite šećer i vodu, pa kuvajte dok se šećer ne otopi i sirup ne postane bistar. Dodajte sok od jednog limuna kako bi slatko zadržalo lijepu boju.

Dodavanje smokava


Kada sirup provri, pažljivo dodajte smokve. Kuvajte na umjerenoj temperaturi oko 45–60 minuta, povremeno skidajući penu sa površine. Pred kraj dodajte kolutove limuna i, po želji, vanilin šećer ili štapić cimeta.

Provjera gustine


Kada kap sirupa na tanjiriću ostane čvrsta i ne razliva se, slatko je gotovo. Vruće slatko sipajte u sterilisane staklene tegle. Dobro zatvorite i okrenite tegle naopačke na 5 minuta, pa vratite u uspravan položaj da se ohlade.

Serviranje


Slatko od smokve se tradicionalno poslužuje u kristalnoj činijici, uz čašu hladne vode i kaficu. Odlično se slaže i uz palačinke, krofne, voćne torte ili kao punjenje za kolače, prenosi Stil.