Ako imate suve ili svježe šljive i malo dobre volje, nije teško napraviti domaći liker od ove voćke koji će oduševiti goste.

Potrebno je samo da voće pospete šećerom, dodate malo cimeta, vanile, korice narandže i prelijete alkoholom – a ostatak posla obaviće sunce i vrijeme.

Neko umjesto rakije koristi votku ili rum, a neko čak doda malo vina. Začini poput cimeta, karanfilića i vanilije ovom likeru daju dubinu i bogatstvo ukusa koji mami na još.

Sastojci za domaći liker od šljiva:

1 kg šljiva

1 štapić cimeta

Korica jedne narandže

450 g smeđeg šećera

20 g vanilin šećera

4 dl rakije, votke ili ruma.

Priprema:

Sterilišite veliku staklenu teglu. U nju redajte šljive, šećer, štapić cimeta i koricu narandže.

Sve to prelijte votkom ili rumom, poklopite i ostavite da stoji 14 dana na suncu.

Nakon toga, čvrsto zatvorite teglu sterilizovanim poklopcem i premjestite je na hladno i tamno mjesto.

Nakon dvije sedmice, dobićete predivan, aromatičan liker koji možete sipati u ukrasne flašice i pokloniti dragim ljudima – ili ga, još bolje, sačuvati za sebe.

(Avaz)