Potrebno je:


Za kore:

- Jaja 10 komada

- Šećer 250 g

- Brašno 250 g

- Vanilin šećer 1 kašičica

- So prstohvat

Za fil:

- Jaja 6 komada

- Šećer 300 g

- Puter 300 g

- Čokolada za kuvanje 150 g

- Vanilin šećer 1 kašičica

Za karamel glazuru:

- Šećer 200 g

- Limunov sok 1 kašika

- Puter 1 kašika

Priprema:


Zagrijte rernu na 180°C. Pripremite 6 okruglih kalupa za pečenje (ili pecite kore jednu po jednu). Odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite bjelanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst snijeg. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Postepeno dodajte brašno u smjesu sa žumancima, miješajući lagano. Na kraju, pažljivo umiješajte snijeg od bjelanaca u smjesu sa žumancima. Podijelite smjesu na 6 jednakih dijelova i pecite svaku koru posebno u pripremljenim kalupima, oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe. Ostavite kore da se ohlade.

Na pari umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane gusta i svijetla. Dodajte čokoladu za kuvanje i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi. Umutite puter sa vanilin šećerom dok ne postane pjenast, zatim postepeno dodajte ohlađenu smjesu sa čokoladom, miješajući dok ne dobijete gladak krem.

U šerpi otopite šećer sa limunovim sokom na srednjoj temperaturi dok ne postane zlatno smeđi karamel. Dodajte puter i brzo miješajte dok se ne otopi. Brzo prelijte karamel preko jedne od kora i ravnomjerno ga rasporedite. Prije nego što se karamel potpuno stvrdne, nožem premazanim puterom označite parčiće (da biste kasnije lakše sjekli tortu).

Na tanjir za serviranje stavite prvu koru i premažite je filom. Ponavljajte postupak sa svim korama, osim one sa karamelom. Na kraju, stavite karamel koru na vrh torte. Premažite stranice torte preostalim filom i ukrasite po želji.