Američka pita sa jabukama je naš današnji prijedlog.

SASTOJCI:


  • 350 g brašna

  • 250 g maslaca

  • 100 ml vode

  • 1 kašičica soli

  • 700 g jabuka

  • Sok od pola limuna

  • 210 g šećera

  • 30 g gustina

  • 2 kašičice cimeta

  • 1 žumance


Portal AloOnline.ba i Hotel spa „Integra“ vas vode na nezaboravni vikend u Trebinje. Više detalja saznajte OVDJE.


PRIPREMA:


Za tijesto u posudu sipajte brašno, so, 10 g šećera i maslac, pa miksajte dok smjesa ne postane sipkava i rastresita. Dodajte 100 ml hladne vode i miksajte još neko vrijeme. Smjesu podijelite i kratko rukama oblikujte dva diska, pa ih ostavite na hlađenje u frižider na dva sata.

Za fil očistite jabuke i nasjeckajte ih na što tanje ploškice. Dodajte sok limuna, ostatak šećera, gustin i cimet, pa dobro promiješajte. Polovinu tijesta razvaljajte u krug  prečnika 28 cm, prebacite u namašćenu odgovarajuću tepsiju.

Dno izbockajte viljuškom i prespite nadjevom. Od druge polovine tijesta razvaljajte trake željene širine i prepletite ih preko nadjeva od jabuka. Ostavite da odmara još 30 minuta u frižideru, a zatim premažite gornje trakice umućenim žumancem i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 15 minuta.

*Recept preuzet sa stranice "My Mili Cake".

BONUS VIDEO: