Hrskavi, pohovani šampinjoni su jednostavno i pristupačno jelo od svega nekoliko sastojaka, a priprema traje oko pola sata.
Možete ih servirati kao predjelo ili prilog.
Sastojci
Potrebno je:
250 g sitnijih šampinjona
2 jajeta
1/4 kašičice soli
oko 150 g mekog brašna
oko 150 g prezli
ulje (za duboko prženje)
Priprema
Pripremiti sitnije šampinjone, oprati ih u hladnoj vodi i posušiti kuhinjskim ubrusom. Po želji oljuštiti kožicu sa klobuka. Pripremiti jaja za paniranje, posoliti ih i umutiti viljuškom. Pripremiti posudu s brašnom, koje ćemo prosijati. Pripremiti posudu s prezlama. L
Pohovani šampinjoni
Na umjerenoj vatri zagrijati ulje za duboko prženje. Šampinjoni su sitni pa će lako izgorjeti na jačoj vatri. Kada ulje bude zagrijano, počnite sa paniranjem šampinjona. Uraditi test sa čačkalicom - umočiti je u ulje i kada se na njenom vrhu pojavi mnoštvo sitnih mjehurića - ulje je spremno za prženje. Šampinjone uvaljati u brašno, umočiti ih u umućena jaja i uvaljati u prezle, a zatim spuštati u vruće ulje i pržiti 3-4 minuta do zlatnožute boje, uz često okretanje. Ispržene šampinjone vaditi na kuhinjski ubrus, koji će upiti višak masnoće.
Servirati odmah dok su pohovani šampinjoni vrući i hrskavi, kao prilog ili ukusno predjelo.
Prijatno!
(Recepti.com)