Ukoliko vam je dosadio srpski čorbasti pasulj, evo jedne na italijanski način i to sa pasuljem iz konzerve.
Recept je preuzet od popularne američke kulinarske zvijezde Giadae de Laurentiis, plus izmjene od strane blogerke.
Sastojci:
2 konzerve crvenog pasulja (30 oz ili 2x 850g), red kidney beans
1 šolja sitnije paste, elbow macaroni su najbolji
100g isjeckane slanine
1 veći luk, sitno isjeckan
3 čena bijelog luka, sitno isjeckanog
1 kašika maslinovog ulja
6 šolja supe ili vode (1 1/2l)
1 kašika osušenog ili svježeg timijana
1 kašika osušenog ili svježeg ruzmarina
1 list lovora
So i biber
Izrendan parmezan
Priprema:
U manji komad gaze stavite začine, timijan, ruzmarin i lovorov list, i od toga napravite vrećicu koju ćete zavezati koncem. Pasulj izvadite iz konzerve i stavite u veću cjediljku da se dobro procijedi. Umjesto pasulja iz konzerve možete koristiti i pasulj koji ste sami skuvali, ali za to vam treba najmanje dva sata.
Isjeckajte luk i slaninu.
U lonac najprije stavite slaninu da se prži oko tri minute, dok ne postane hrskava, zatim dodajte maslinovo ulje.
Zatim stavite crni luk da se prže oko tri minute, a onda dodajte bijeli luk i pržite ga ne duže od jednog minuta.
U lonac sipajte 6 šolja vode ili supe, 3/4 pasulja i vrećicu sa začinima. Pojačajte vatru sve dok čorba ne počne da ključa, a zatim je smanjite, poklopite lonac i kuvajte 10 minuta. Preostali dio pasulja izgnječite viljuškom i stavite ga u lonac.
Pojačajte vatru i dodajte šolju makarona. Kuvajte sve još oko 10 minuta. Makaroni ne bi trebalo da budu prekuvani!
Izbacite vrećicu sa začinima.
Dodajte so i svjež biber ukoliko ima potrebe.
Prilikom služenja pospite čorbu sveže izrendanim parmezanom. Takođe, uz čorbu možete služiti klasičnu kupus salatu, ili kisele krastavce i marinirane pečurke kao što ja to volim.
(Soibiberblog)