Sastojci:
3 poriluka, očišćena i tanko nasjeckana
2 kapike maslinovog ulja
1 kašika maslaca (14-15 g)
8 manjih pilećih karabataka
500 ml pilećeg temeljca
1 kašika senfa
75 ml punomasnog vrhnja
200 g smrznutog graška
3 kašike krušnih mrvica
1 kašika sitno nasjeckanog svježeg peršuna
Priprema:
Na manjoj temperaturi u velikoj šerpi zagrijte maslinovo ulje, dodajte poriluk i maslac i lagano dinstajte 10 minuta ili dok poriluk ne omekša.
Stavite piletinu, s kožom prema dole, u veliku neprijanjajuću tavu na srednje jaku temperaturu i pecite dok koža ne potamni, zatim okrenite i zapecite drugu stranu. Ulje vam ne treba, ali ako se koža počne lijepiti dodajte malo.
Piletinu premjestite u šerpu s porilukom, a masnoću ostavite u tavi.
U lonac ulijte temeljac i stavite da proključa, dobro začinite, poklopite i kuvajte 30 minuta na laganoj temperari- Nakon 30 minuta umiješajte senf, punomasno vrhnje i grašak te pustite da lagano prokuva. Trebali bi imati veću količinu umaka.
Pomiješajte krušne mrvice i peršun, pospite ih po piletini, pojačajte temperaturu i kuvajte još 5 do 10 minuta.
(Index.hr)