Sastojci:


3 poriluka, očišćena i tanko nasjeckana

2 kapike maslinovog ulja

1 kašika maslaca (14-15 g)

8 manjih pilećih karabataka

500 ml pilećeg temeljca

1 kašika senfa

75 ml punomasnog vrhnja

200 g smrznutog graška

3 kašike krušnih mrvica

1 kašika sitno nasjeckanog svježeg peršuna

Priprema:


Na manjoj temperaturi u velikoj šerpi zagrijte maslinovo ulje, dodajte poriluk i maslac i lagano dinstajte 10 minuta ili dok poriluk ne omekša.

Stavite piletinu, s kožom prema dole, u veliku neprijanjajuću tavu na srednje jaku temperaturu i pecite dok koža ne potamni, zatim okrenite i zapecite drugu stranu. Ulje vam ne treba, ali ako se koža počne lijepiti dodajte malo.

Piletinu premjestite u šerpu s porilukom, a masnoću ostavite u tavi.

U lonac ulijte temeljac i stavite da proključa, dobro začinite, poklopite i kuvajte 30 minuta na laganoj temperari- Nakon 30 minuta umiješajte senf, punomasno vrhnje i grašak te pustite da lagano prokuva. Trebali bi imati veću količinu umaka.

Pomiješajte krušne mrvice i peršun, pospite ih po piletini, pojačajte temperaturu i kuvajte još 5 do 10 minuta.

(Index.hr)