Potrebno je:

600 ml mlijeka

3 kašike šećera

1 kvasac

4 žumanca

pola margarina

1 kg brašna

Za punjenje:

džem od šljiva

Za prženje:

ulje

Priprema:

U toplo mlijeko sa šećerom dodajte kvasac, pa ostavite da nadođe. U posudu sipajte mlijeko i nadošli kvasac, pa dodajte otopljen margarin. Umješajte žumanca, so i postepeno brašno. Varjačom mijesite tijesto dok ne počne da se odvaja od posude. Ostaviti na toplom mjestu da naraste dok se ne udvostruči. Zatim nadošlo tijesto razvucite u pravougaonik debljine oko 1 cm. Čašom pravite otiske na polovini tijesta pa na svaki krug nanesite po kašičicu džema. Preklopite taj dio drugom polovinom tijesta pa čašom vadite krofne. Pokrijte krpom i ostavite da narastu pola sata. U dubokom zagrijanom ulju pržite krofne. Na ubrus vadite krofne da se upije višak masnoće.
BONUS VIDEO: