Sastojci:
Maslac: 180 g
Šećer: 180 g
Narendana korica jednog limuna
Jaja: 4 komada
Vanilin šećer: 1 kesica
Sok od limuna: 60 ml
Mlijeko: 60 ml
Kisela pavlaka: 110 g
Brašno: 280 g
Prašak za pecivo: 2 male kašike
Bijela čokolada: 50 g
Borovnice: 300 g
Za dekoraciju:
Šećer u prahu: 160 g
Sok od limuna: 2–4 velike kašike
Vanilin šećer: 1 kesica
Priprema:
Pripremite kalup dimenzija 24 cm, obložen papirom za pečenje.
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Umutite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu (oko 2 minuta). Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano muteći.
U brašno dodajte narendanu koricu limuna, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa umiješajte u prethodnu smjesu.
Dodajte kiselu pavlaku, mlijeko i sok od limuna. Mutite kratko i isključite mikser.
Borovnice pospite s malo brašna da ne potonu u tijestu, pa ih zajedno s bijelom čokoladom dodajte smjesi i lagano promiješajte špatulom.
Sipajte tijesto u pripremljeni kalup i pecite 35–40 minuta (provjera čačkalicom).
Ohlađeni kolač prelijte glazurom: pomiješajte šećer u prahu sa sokom limuna i vanilin šećerom, miješajte dok ne dobijete gustu smjesu, i odmah premažite preko kolača.
Ukrasite svježim borovnicama i narendanom bijelom čokoladom, piše Stil.