Sastojci:




  • Maslac: 180 g




  • Šećer: 180 g




  • Narendana korica jednog limuna




  • Jaja: 4 komada




  • Vanilin šećer: 1 kesica




  • Sok od limuna: 60 ml




  • Mlijeko: 60 ml




  • Kisela pavlaka: 110 g




  • Brašno: 280 g




  • Prašak za pecivo: 2 male kašike




  • Bijela čokolada: 50 g




  • Borovnice: 300 g




Za dekoraciju:




  • Šećer u prahu: 160 g




  • Sok od limuna: 2–4 velike kašike




  • Vanilin šećer: 1 kesica




Priprema:




  1. Pripremite kalup dimenzija 24 cm, obložen papirom za pečenje.




  2. Zagrijte rernu na 180 stepeni.




  3. Umutite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu (oko 2 minuta). Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano muteći.




  4. U brašno dodajte narendanu koricu limuna, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa umiješajte u prethodnu smjesu.




  5. Dodajte kiselu pavlaku, mlijeko i sok od limuna. Mutite kratko i isključite mikser.




  6. Borovnice pospite s malo brašna da ne potonu u tijestu, pa ih zajedno s bijelom čokoladom dodajte smjesi i lagano promiješajte špatulom.




  7. Sipajte tijesto u pripremljeni kalup i pecite 35–40 minuta (provjera čačkalicom).




  8. Ohlađeni kolač prelijte glazurom: pomiješajte šećer u prahu sa sokom limuna i vanilin šećerom, miješajte dok ne dobijete gustu smjesu, i odmah premažite preko kolača.




  9. Ukrasite svježim borovnicama i narendanom bijelom čokoladom, piše Stil.