Sastojci


Za kore:



  • 2 šolje brašna

  • 2 šolje šećera

  • 3/4 šolje kakao praha

  • 2 kašičice praška za pecivo

  • 1 i po kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica soli

  • 1 šolja mlijeka

  • 1/2 šolje biljnog ulja

  • 2 jaja

  • 2 kašičice ekstrakta vanile

  • 1 šolja ključale vode


Za fil od višanja:



  • 500 g očišćenih višanja

  • 1/2 šolje šećera

  • 2 kašike kukuruznog skroba

  • 1/4 šolje vode

  • 1 kašičica ekstrakta vanile


Za ganaš:



  • 500 ml slatke pavlake

  • 200 g tamne čokolade (otopljene i ohlađene)


Priprema


Zagrijte rernu na 175 °C.

U većoj posudi pomiješajte suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

Dodajte mlijeko, ulje, jaja i vanilu. Mutite mikserom na srednjoj brzini. Postepeno dodajte ključalu vodu i nastavite da mutite dok se ne dobije glatka smjesa.

Smesu rasporedite u dva pleha prečnika 24 cm, obložena papirom za pečenje. Pecite 30–35 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade.

Fil od višanja:


5. Višnje, šećer, skrob i vodu stavite u šerpu i kuvajte uz miješanje dok se ne zgusne. Skinite s vatre i dodajte vanilu. Ohladite.

Ganaš:


6. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa u nju postepeno umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu.

Finalna obrada:


7. Na prvu koru stavite fil od višanja, zatim polovinu ganaša. Poklopite drugom korom, premažite preostalim višnjama, a zatim i preostalim čokoladnim filom.

Tortu možete ukrasiti rendanom čokoladom, višnjama ili šlagom po želji, piše Trpeza.