Sastojci
Za kore:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje šećera
- 3/4 šolje kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 i po kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 šolja mlijeka
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 2 jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja ključale vode
Za fil od višanja:
- 500 g očišćenih višanja
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1/4 šolje vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za ganaš:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade (otopljene i ohlađene)
Priprema
Zagrijte rernu na 175 °C.
U većoj posudi pomiješajte suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Dodajte mlijeko, ulje, jaja i vanilu. Mutite mikserom na srednjoj brzini. Postepeno dodajte ključalu vodu i nastavite da mutite dok se ne dobije glatka smjesa.
Smesu rasporedite u dva pleha prečnika 24 cm, obložena papirom za pečenje. Pecite 30–35 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade.
Fil od višanja:
5. Višnje, šećer, skrob i vodu stavite u šerpu i kuvajte uz miješanje dok se ne zgusne. Skinite s vatre i dodajte vanilu. Ohladite.
Ganaš:
6. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa u nju postepeno umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu.
Finalna obrada:
7. Na prvu koru stavite fil od višanja, zatim polovinu ganaša. Poklopite drugom korom, premažite preostalim višnjama, a zatim i preostalim čokoladnim filom.
Tortu možete ukrasiti rendanom čokoladom, višnjama ili šlagom po želji, piše Trpeza.