Salata od lubenice je sve ono što volimo ljeti sabrano u jednoj šarenoj činiji: sočna lubenica, kremasti avokado, slana feta i šaka svježe nane koja osvježava svaki zalogaj.

Prelivena dresingom od limete i meda sa malo ljutog začina, ova salata je istovremeno slatka, slana, kisela i blago ljuta.

Bilo da planirate piknik, roštilj sa prijateljima ili samo želite brz i ukusan ručak, ova salata od lubenice sa fetom i avokadom će vas oduševiti.

A najbolje od svega je što će vam trebati manje od 15 minuta za pripremu.

Zašto ćete zavoljeti ovu salatu


Kako pišu na sajtu essenparadies.com, prirodno hidrira i osvježava zahvaljujući sočnoj lubenici i kremastom avokadu.
Takođe, slatko, slano, kiselo i ljuto je savršena kombinacija svih ukusa.

Brzo se sprema - bez kuvanja, samo malo sjeckanja i miješanja.

Zdrava je i hranljiva - bogata vitaminima, antioksidansima i zdravim mastima, a uz to i vizuelno atraktivna.

Sastojci:


*Lubenica - sočna, slatka i izuzetno osvežavajuća.

*Avokado - kremast i bogatog ukusa, unosi divan kontrast u teksturi i punoću ukusa.

*Feta sir - njegova slanoća balansira slatkoću lubenice. Možete koristiti fetu u većim komadima ili izmrvljenu za lakše miješanje.

*Crveni luk - tanko sječen za oštar ukus koji preseče slatkoću.

*Svježi listići nane - dodaju osvježavajuću, biljnu notu koja svaki zalogaj čini rashlađujućim.

*Dresing od limete i meda - jednostavna mješavina maslinovog ulja, svježeg soka limete, senfa, malo meda ili javorovog sirupa i prstohvata ljutog začina za dodatni šmek.

Priprema:


Najprije isjekajte lubenicu, avokado i fetu na komade veličine zalogaja. Crveni luk tanko isijecite. Sve stavite u veliku činiju.
Dresing: U manjoj činiji pomiješajte maslinovo ulje, sok od limete, med (ili javorov sirup), senf, ljuti začin, so i biber dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu. Pomiješajte i sjedinite.

Prelijte dresing preko sastojaka u velikoj činiji. Pažljivo promiješajte da se sve ravnomjerno obloži, pazeći da se avokado ne zgnječi i da feta ostane u komadima.

Na kraju, pospite svježim listićima nane tik pred služenje za osvježavajući, mirisni završetak.

Dodatni savjeti


Ne prelivajte previše unaprijed - da bi salata ostala svježa, dodajte dresing tek pred služenje.

Ohladite sastojke - posebno lubenicu, za dodatni efekat rashlađivanja.

Savjeti za čuvanje


Ova salata od lubenice je najbolja dok je svježa kako bi avokado ostao kremast, a lubenica sočna.
Ako vam ostane višak, čuvajte salatu u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do jedan dan.

A da avokado ne bi postao taman, možete dodati još malo soka od limete prije nego što salatu sklonite u frižider.

Ako planirate da je jedete kasnije, najbolje je dresing čuvati odvojeno i dodati ga tek pred služenje.

Predlozi za služenje salate


Ova salata se savršeno slaže sa jelima sa roštilja (meso ili riba), začinjenim jelima, somunom ili svježom pitom, hrskavim patlidžanom ili piletinom pohovanom u prezlama, čašom hladnog rozea ili gazirane vode sa limetom, prenosi zadovoljna.rs.
Poslužite je u velikoj, plitkoj činiji za upečatljiv vizuelni utisak ili je rasporedite u pojedinačne čaše za piknik i zabave.

Na kraju, ova salata od lubenice sa fetom i avokadom je dokaz da jednostavni sastojci mogu stvoriti nešto zaista posebno. To je jedno od onih jela koje iznenadi na najbolji mogući način.