Sastojci za ćufte:
500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
1 glavica crnog luka (sitno sjeckana ili rendana)
1 jaje
2 kašike prezli
1 čen bijelog luka (izgnječen)
So i biber po ukusu
Malo peršuna (sitno sjeckan, po želji)
Ulje za prženje
Sastojci za bijeli sos:
30 g putera (oko 2 kašike)
1 kašika brašna
400 ml mlijeka (ili 200 ml mlijeka + 200 ml pavlake za kuvanje)
So i bijeli biber po ukusu
Prstohvat muskatnog oraščića (opciono)
Priprema:
U većoj činiji pomiješajte mljeveno meso, luk, jaje, prezle, bijeli luk, začine i peršun. Dobro sjedinite smjesu i ostavite da odmori 10–15 minuta.
Oblikujte manje kuglice (ćuftice). Pržite ih u tiganju na zagrijanom ulju sa svih strana dok ne porumene. Za zdraviju varijantu, kratko propržite i završite kuvanje u sosu.
Priprema bijelog sosa:
U šerpi otopite puter, dodajte brašno i brzo miješajte dok ne dobijete svijetlu zapršku.
Postepeno dolivajte mlijeko (ili kombinaciju mlijeka i pavlake), neprestano miješajući da ne nastanu grudvice.
Kada se sos zgusne, dodajte so, bijeli biber i muskatni oraščić po ukusu.
Kada je sos gotov, dodajte u njega pržene ćufte, poklopite i kuvajte još 10–15 minuta na tihoj vatri da se ukusi sjedine.
Poslužite uz pire krompir, rižu ili svježi hljeb, piše portal Domaći recept.