Sastojci za ćufte:




  • 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)




  • 1 glavica crnog luka (sitno sjeckana ili rendana)




  • 1 jaje




  • 2 kašike prezli




  • 1 čen bijelog luka (izgnječen)




  • So i biber po ukusu




  • Malo peršuna (sitno sjeckan, po želji)




  • Ulje za prženje




Sastojci za bijeli sos:




  • 30 g putera (oko 2 kašike)




  • 1 kašika brašna




  • 400 ml mlijeka (ili 200 ml mlijeka + 200 ml pavlake za kuvanje)




  • So i bijeli biber po ukusu




  • Prstohvat muskatnog oraščića (opciono)




Priprema:




  1. U većoj činiji pomiješajte mljeveno meso, luk, jaje, prezle, bijeli luk, začine i peršun. Dobro sjedinite smjesu i ostavite da odmori 10–15 minuta.




  2. Oblikujte manje kuglice (ćuftice). Pržite ih u tiganju na zagrijanom ulju sa svih strana dok ne porumene. Za zdraviju varijantu, kratko propržite i završite kuvanje u sosu.




Priprema bijelog sosa:




  1. U šerpi otopite puter, dodajte brašno i brzo miješajte dok ne dobijete svijetlu zapršku.




  2. Postepeno dolivajte mlijeko (ili kombinaciju mlijeka i pavlake), neprestano miješajući da ne nastanu grudvice.




  3. Kada se sos zgusne, dodajte so, bijeli biber i muskatni oraščić po ukusu.




Kada je sos gotov, dodajte u njega pržene ćufte, poklopite i kuvajte još 10–15 minuta na tihoj vatri da se ukusi sjedine.


Poslužite uz pire krompir, rižu ili svježi hljeb, piše portal Domaći recept.