Sastojci:


Za patišpanj:



  • 280 g brašna

  • 2¼ kašičice praška za pecivo

  • ¾ kašičice soli

  • 340 g šećera

  • 170 g putera sobne temperature

  • 3 velika jajeta sobne temperature

  • 15 ml vanilinog ekstrakta

  • 240 ml mlaćenice


Za pastelno plavi krem:

  • 340 g putera, isječenog na kockice i omekšanog

  • 750 g šećera u prahu, prosijanog

  • 3 kašičice vanilinog ekstrakta

  • 1 - 2 kapi plave gel boje za hranu

  • prstohvat soli


Za mermerne mrlje:

  • 1 kašika kakao praha

  • 45 ml ključale vode

  • četkica za zube ili četkica za mazanje


Za dekoraciju:

  • 470 g kokosovih pahuljica

  • 200 g malih bombona u obliku uskršnjih jaja, pastelnih





Savjet plus:

Kada prskate vrh torte četkicom natopljenom u kakao, držite četkicu pod uglom od 45 stepeni NE preko torte, da biste izbjegli slučajna velika kapanja kakaoa.





Recept za najljepšu uskršnju tortu:


Kako biste napravili tortu, prvo napravite patišpanje. Zagrijte rernu na 176 stepeni i obložite 3 tepsije papirom za pečenje i premažite strane maslacem. Prosijte brašno, prašak za pecivo i so u činiju, pa umutite i ostavite sa strane.

Umutite puter mikserom, dodajte šećer i mutite na jakoj temperaturi 3-4 minuta. Dodajte vanilin ekstrakt, zatim jaja jedno po jedno uz miješanje na srednjoj brzini, a zatim miksirajte na visokoj temperaturi minut. Smanjite brzinu na nisku i dodajte brašno u tri serije naizmjenično sa mlaćenicom. Kada se skoro sjedini, uklonite dodatak za mućenje i umiješajte preostali puter/brašno pomoću lopatice. Nemojte preterano miješati tijesto.

Podijelite testo podjednako između 3 pleha, a zatim pecite na oko 30 minuta ili dok se ivice ne odvoje od tepsije, a čačkalica umetnuta u centar ne bude čista. Ostavite da se ohladi u tepsiji oko dva minuta, a zatim okrenite patišpanje na rešetku za hlađenje, uklonite papir i ostavite da se potpuno ohlade.

Zagrijte rernu na 160°C. Raširite kokos na poslužavnik. Pecite 6-10 minuta, mešajući svakih nekoliko minuta, dok ne porumeni. Zatim napravite glazuru. Umutite puter mikserom na većoj brzini 3 minuta dok ne promeni boju iz žute u skoro bijelu. Dodajte šećer u prahu u 3 serije, pokrećući mikser brzinom 1 dok se delimično šećer ne sjedini, a zatim povećavajte brzinu dok se ne umiješa.

U smjesu dodajte vanilu i so, a zatim mutite mikserom na velikoj brzini 2 minuta dok ne pobijeli i ne postane pahuljasto. Prebacite 1 kašiku glazure u malu posudu. Dodajte 1 kap plave gel boje, pa promešajte. Dodajte 1 kašičicu obojene glazure nazad u glavnu glazuru, umutite dok se ne sjedini. Dodajte još obojene glazure,po 1 kašičicu dok se ne postigne željeni ton.

Zatim pomiješajte kakao i ključalu vodu. Namažite 3/4 glazure između svakog sloja patišpanja, a zatim koristite preostalu glazuru za stranice i vrh. Umočite četkicu za zube u mješavinu kakaoa, a zatim prstima prevucite preko četkice i tako isprskajte tortu.

Postavite gomilu kokosa oko osnove torte, a zatim ukrasite pastelnim uskršnjim jajima-čokoladicama. Takođe stavite kokos na vrh torte a zatim odozgo čokoladice jaja. Uživajte, prenosi Mondo.

BONUS VIDEO: