Jedno od omiljenih peciva među našom populacijom sigurno su uštipci, međutim postoje recepti za čiju pripremu je potrebno izdvojiti malo više vremena.

Ovo nije takav recept i ovakvi uštipci su posni, brzi i jednako ukusni kao i oni koji iziskuju više truda.

Sastojci:


20 gr svježeg kvasca ili 1 kesica suvog

250-300 ml mlake vode

400 gr brašna

1 kašičica šećera

1/2 kašičice soli

ulje za prženje

Priprema:


Kvasac izdrobiti, pomiješati sa mlakom vodom i dodati kašičicu šećera, pa ostaviti da se aktivira. Kada se kvasac aktivira dodati so i brašno, pa kutlačom zamijesiti glatko tijesto.
Tijesto dobro izlupati i ostaviti desetak minuta da naraste.

U posudu za prženje sipati ulje, pa staviti da se zagrije. Kašikom vaditi uštipke i pržiti na umjerenoj temepraturi. Vodite računa da se ravnomjerno isprže sa svih strana.
Vadite uštipke na papirni ubrus, kako bi upio višak ulja. Uštipke služite tople, a jednako su dobri i hladni.

Možete ih jesti sa slatkim ili slanim nadjevom, ili ih posuti šećerom u prahu, prenosi Krstarica.

BONUS VIDEO: