Sastojci:



  • 6 bataka

  • 2 crna luka

  • 3 mrkve

  • 6 kašika paradajz sosa

  • 2 kašičice mljevene slatke paprike

  • so, po ukusu

  • biber, po ukusu





Napravite domaći paradajz sos:

Uzmite 12 komada paradajz i isijecite na polovine pa pecite sa bijelim i crnim lukom, uljem, solju i biberom 45 minuta na 220 stepeni. Sve izmiksirajte i začinite po ukusu. Ohladite i spakujte u tegle.





Recept za batačiće zapečene sa mrkvom i lukom:


Kako biste napravili batake na ovaj način, prvo mrkvu isijecite na krugove, a luk na kriške. Batake isijecite na 2-3 dijela i stavite u činiju. Sve posolite po ukusu, dodajte slatku papriku, pobiberite i dodajte paradajz sos. Sve izmiješajte i stavite sjeckanu šargarepu i luk. Pomiješajte, poklopite i ostavite da se marinira 30 minuta.

Podmažite posudu za pečenje uljem. U pripremljenu posudu prvo stavite marinirano meso, a zatim između komada mesa stavite povrće. Stavite sve u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite otprilike 40-45 minuta. Izvadite i uživajte!

BONUS VIDEO: