U domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence običaj je da mlade domaćice spremaju mladenčiće.
Mladenčići su vrlo jednostavni kolačići, koji se pripremaju od najjednostavnijih sastojaka, iako mjesta za improvizaciju uvijek ima, te ih po želji možete obogatiti ili ukrasiti dodatnim sastojcima.
600 g mekog brašna300 ml mlake vode
45 g svježeg kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja
med za premazivanje
orasi po želji
Priprema
U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamijesiti glatko tijesto. Posudu sa tijestom pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mijestu 30 minuta da tijesto nadođe. Tijesto premjesiti, rastanjiti ga na debljinu od 0,5 cm, pa čašom ili modlom vaditi 40 kolačića – mladenčića. Jako je važno da bude tačno četrdeset mladenčića, pa ako vam preostane testa zadnji kolačić napravite da bude veći. Kolačiće izbockati na nekoliko mjesta rascvetanom grančicom neke voćke ili grančicom bosiljka, pa ih staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće, dok su još vrući, premazati medom i po želji mljevenim orasima i ostaviti da se prohlade prije služenja.
BONUS VIDEO: