Sastojci:



  • 200 g startera za kiselo tijesto

  • 110 g brašna

  • 7 g soli

  • 1 kašičica šećera

  • 1 kašičica origana

  • 1 kašičica bosiljka

  • 3 kašike maslinovog ulja





Kako da napravite starter za kiselo tijesto:

Starter za kiselo tijesto napravite tako što ćete prvog dana da pomiješate 50 g brašna i 50 g vode. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu. Sljedećeg dana dodajte još 50 g brašna i 50 g vode i dobro promiješajte, pa prespite u čistu teglu. Trećeg dana odvadite 50 g smjese i stavite u posudu pa toj odvojenoj smjesi dodajte 50 g brašna i 50 g vode. Promiješajte i prebacite u čistu teglu, pa pokrijte čistom krpom. Ostatak smjese možete da bacite ili iskoristite za neko drugo jelo.





Recept za domaće slane štapiće:


Kako biste napravili ove štapiće pomiješajte suve sastojke, dodajte mokre sastojke i formirajte tijesto. Razvaljajte tijesto na radnoj površini i podijelite na trake (oko 25-30 traka).

Trake poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 160 C oko 20-25 minuta (što su štapići tanji, brže će se ispeći). Nakon toga ih izvadite i ohladite. Uživajte.

BONUS VIDEO: