Sastojci:



  • 1 kašika ulja

  • 2 velika čena bijelog luka, isjeckana

  • 500 g praziluka, tanko isječenog

  • 500 g krompira, isječenog na kockice

  • 500 ml povrtnog bujona

  • 500 ml biljnog mlijeka

  • sjeckani vlašac za ukras





Zašto je korisno da jedete praziluk?

Praziluk sadrži značajnu količinu proteina, nije kaloričan i sadrži minimalnu količinu masti. Bogat je rastvorljivim vlaknima koja su pogodna za zdravlje crijeva. Takođe je značajan izvor beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A, a sadrži i vitamin K1. Bogat je manganom, bakrom i gvožđem.






Recept za posni potaž od praziluka i krompira:



Kako biste napravili potaž, zagrijte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri i pržite bijeli luk i praziluk, miješajući, dok povrće ne omekša. Dodajte krompir i bujon, pa poklopite i dinstajte 15 minuta dok praziluk i krompir ne omekšaju.

Sipajte biljno mlijeko, a zatim sklonite sa vatre i umutite ručnim blenderom dok smjesa ne bude skoro glatka, sa blago zrnastom teksturom. Pospite vlašcem i uživajte!

BONUS VIDEO: