Sastojci:
500 ml kisele vode
1 kašičica šećera
20 g svježeg kvasca
850- 900 g brašna
3 kašike ulja
Priprema:
Sipati kiselu vodu u vanglu, pa dpdati izmrvljen kvasac i šećer i izmješati. Dodati 200 g brašna, pa izmješati i pokriti prozirnom folijom na 15 minuta.
Kad naraste dodati ulje, ostatak brašna, soli i zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odmara 30 minuta. Nadošlo tijesto podijeliti na 2 dijela, pa svako razviti dužine pleha, pa uviti u rolati i staviti u pleh posut brašnom. Pokriti da naraste 20 minuta.
Uključiti rernu na 230 stepeni C i kad se ugrije ubaciti šerpicu sa vrelom vodom i staviti na dno rerne. Hljeb po želji posjeći po sredini.
Staviti hljeb i peći tako 20 minuta. Izvaditi vodu i smanjiti rernu na 200 stepeni i peći još 40 minuta.