Potrebno:


Maslinovo ulje

Luk, sitno isjeckan

Mrkva, isjeckana na kockice

Bijeli luk, zgnječen

Crvena paprika, nasjeckana

Slatki krompir (batat), oguljen i isjeckan

Konzervirani paradajz

Povrtni temeljac ili kocka za supu s niskim sadržajem soli

Sušeni origano i svježi listovi ružmarina

Neutralna pavlaka za kremastu teksturu

Priprema povrća: Zagrijte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite ga 8-10 minuta, dok ne postane mekan i blago zlatne boje. Zatim ubacite mrkvu, češnjak, crvenu papriku i slatki krompir. Nastavite kuvati još 10 minuta, često miješajući, kako biste spriječili da češnjak zagori.

Dodavanje osnovnih sastojaka: Nakon što povrće omekša, dodajte konzervirani paradajz, temeljac i začine – sušeni origano i svježi ružmarin. Ulijte oko litre vode kako bi smjesa postala tečnija. Pokrijte šerpu poklopcem i ostavite da se kuha na laganoj vatri 20 minuta, odnosno dok slatki krompir ne omekša.

Blendanje: Kada je povrće potpuno kuhano, koristite štapni mikser kako biste supu pretvorili u kremastu, glatku smjesu. Ako nemate štapni mikser, supu možete blendati u klasičnom blenderu, ali budite oprezni s vrućom tečnošću.

Završni dodir: Kada dobijete glatku teksturu, dodajte nekoliko kašika pavlake kako biste supu učinili kremastijom i bogatijom. Po želji je možete začiniti solju i biberom prema ukusu.

BONUS VIDEO: