Potrebno:
Maslinovo ulje
Luk, sitno isjeckan
Mrkva, isjeckana na kockice
Bijeli luk, zgnječen
Crvena paprika, nasjeckana
Slatki krompir (batat), oguljen i isjeckan
Konzervirani paradajz
Povrtni temeljac ili kocka za supu s niskim sadržajem soli
Sušeni origano i svježi listovi ružmarina
Neutralna pavlaka za kremastu teksturu
Priprema povrća: Zagrijte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite ga 8-10 minuta, dok ne postane mekan i blago zlatne boje. Zatim ubacite mrkvu, češnjak, crvenu papriku i slatki krompir. Nastavite kuvati još 10 minuta, često miješajući, kako biste spriječili da češnjak zagori.
Dodavanje osnovnih sastojaka: Nakon što povrće omekša, dodajte konzervirani paradajz, temeljac i začine – sušeni origano i svježi ružmarin. Ulijte oko litre vode kako bi smjesa postala tečnija. Pokrijte šerpu poklopcem i ostavite da se kuha na laganoj vatri 20 minuta, odnosno dok slatki krompir ne omekša.
Blendanje: Kada je povrće potpuno kuhano, koristite štapni mikser kako biste supu pretvorili u kremastu, glatku smjesu. Ako nemate štapni mikser, supu možete blendati u klasičnom blenderu, ali budite oprezni s vrućom tečnošću.
Završni dodir: Kada dobijete glatku teksturu, dodajte nekoliko kašika pavlake kako biste supu učinili kremastijom i bogatijom. Po želji je možete začiniti solju i biberom prema ukusu.
BONUS VIDEO: