SASTOJCI:
200 g sušenih urmi bez koštice
200 g suvih smokava
100 g suvih brusnica
100 g mljevenih oraha
2-3 kašike limunovog soka
10 kašika sirupa iz slatka
1 list oblande
PRIPREMA:
Suvo voće sameljite na mašini za meso. U dobijenu smjesu dodajte mljevene orahe, limunov sok i sirup iz slatka (može od smokava, šljiva, višanja). Sve dobro izmiješajte da se sastojci povežu. List oblande uvijte u vlažnu, ali dobro iscijeđenu krpu, da omekša kako bi se mogla saviti. Dovoljno je oko deset minuta, ali povremeno je blago pritisnite da krpa bolje "legne" na oblandu kako bi omekšala. Ne smije previše da se navlaži kako ne bi bila žilava. Najlakše ćete provjeriti tako što pokušate da savijete jedan kraj, ako je elastičan, znači da je spremna. Na oblandu staviti smjesu od suvog voća, ravnomjerno je rasporedite kašikom tako da pri krajevima bude malo tanji nadjev kako ne bi curio prilikom savijanja. Pažljivo uvijte u rolat, zamotajte ga streč folijom i ostavite na hladnom da se stegne.
BONUS VIDEO: