Sastojci:



  • 1 kašika ulja

  • 1 luk sitno isjeckan

  • 1 čen bijelog luka, vrlo sitno isjeckanog

  • 250 g krompira, oljuštenog i isječenog na kockice

  • 250 g šargarepe, isječene na kockice

  • 1 paprika, isjeckana na kockice

  • 200 g praziluka sitno isječenog

  • 1 kašika paradajz pirea

  • 1¼ litra povrtnog bujona

  • 1 lovorov list

  • 10 g mirođije

  • 400 g fileta oslića

  • 1 limun, korica i sok


Recept za čorbu od oslića sa povrćem:


Za čorbu zagrijte ulje na srednjoj vatri i pržite luk 5-7 minuta dok ne omekša. Pomiješajte bijeli luk, krompir, šargarepu, papriku, praziluk i paradajz pire i kuvajte još 3-5 minuta. Zalijte bujonom i umiješajte lovorov list. Pustite da provri, a zatim poklopite i kuvajte 15 minuta dok povrće ne omekša.


Većinu mirođije sitno isjeckajte, ostavite nekoliko cijelih grančica. Ribu isjecite na komade veličine zalogaja i začinite solju, biberom i sa malo limunovog soka. Dodajte ribu u supu zajedno sa prstohvatom limunove korice i sjeckane mirođije. Krčkajte na laganoj vatri 5-7 minuta dok se riba ne skuva. Izvadite lovorov list i začinite čorbu po ukusu, po potrebi dodajte još limunovog soka ili korice. Uživajte.

BONUS VIDEO: