Sastojci:
3 glavice kiselog kupusa

Fil za sarmu:
1/2 kg isjeckane govedine
1/2 kg iseckane svinjetine
4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke
2 velike kašike masti
1 glavica sitno isjeckanog luka (treba žuto ispeći)
1 celo jaje
1 velika kašika soli
1/2 velike kašike bibera
6 velikih kašika riže

Za zapršku:
5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
iseckani kiseli kupus
2 velike kašike soli

Priprema:


Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u posudi dobro izmiješati. Od svake glavice kiselog kupusa listovi se skinu i malo isjeku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Stavi list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.

Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj isjeckani kupus, posoli, prokuvaj, poredaj sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umjesto vode.

BONUS VIDEO: