​Kada dođe vrijeme posta, mnogi pomisle da su im kulinarske opcije ograničene. Ali uz malo mašte, posna trpeza može biti i te kako raznovrsna i ukusna!

Jedan od najboljih primjera su riblje pljeskavice od fileta soma - jednostavne za pripremu, zdrave, hranljive i izuzetno ukusne.

Soma karakteriše nježno, sočno meso bez previše kostiju, što ga čini idealnim za ovakav recept. Ove pljeskavice su odličan izbor i za ručak i za večeru - možete ih poslužiti uz posni krompir, salatu od kupusa ili čak posni tartar sos.

Vrijeme pripreme:


oko 35 minuta

Sastojci:

500 g fileta soma

1 glavica crnog luka

2 čena bijelog luka

1 šaka sitno sjeckanog peršuna

3 kašike prezli (ili hljeba natopljenog u vodi)

1 kašika senfa

So i biber po ukusu

Mirođija (po želji)

Sok od pola limuna

Ulje za prženje (ili maslinovo ako pečete u tiganju)

Priprema:


Filete soma očistite od eventualnih kostiju i sitno isjeckajte ili sameljite u blenderu. Prebacite u veću posudu.

U ribu dodajte sitno sjeckani crni i bijeli luk, prezle, peršun, senf, so, biber, mirođiju ako želite i sok od limuna. Sve dobro sjedinite rukama ili kašikom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Navlažite ruke i oblikujte pljeskavice srednje veličine. Ako je masa premekana, dodajte još malo prezli.

Pljeskavice možete ispeći u tiganju na malo ulja (oko 3-4 minuta sa svake strane) ili zapeći u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta, na papiru za pečenje, dok ne porumene.

Riblje pljeskavice su najlepše kad su svježe pečene, uz krišku limuna i laganu salatu. Za kompletan posni ručak, poslužite ih uz krompir salatu, integralnu rižu ili povrće na pari.