Posna slana rozen torta je apsolutni hit ove sezone, budući da su slave već počele – luksuzno predjelo, izuzetno bogato i gotovo za tren.

Slana torta je specijalitet trpeze. Različiti slojevi i bogati ukusi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a kako je počelo vrijeme posta i posne slave nam "kucaju na vrata", prilika je i više nego savršena da pripremite ovu poslasticu za posnu trpezu.

Jednostavan recept za posnu slanu rozen tortu

Recept za posnu slanu rozen tortu je veoma jednostavan i oduzeće vam svega dvadesetak minuta vremena. Pripremite ukućanima i gostima ovo fantastično predjelo i obogatite trpezu na jedan "šaren" način.

Sastojci:


Pakovanje rozen kora

3 kašike gustina

250 g posnog majoneza

voda

70 g posnog margarina

300 g tunjevine

400 g kukuruza šećerca ili jedna manja konzerva od 340 g

5 kiselih krastavčića

4 srednje šargarepe

200 g rendanog posnog kačkavalja

Uputstvo za pripremu:


U jednu šerpicu sipajte oko dva decilitra vode i zagrijte do ključanja. Kada proključa, dodajte gustin, koji prije toga treba zasebno da umiješate
u činijicu s vodom.

Sve vrijeme miješajte, dok se ne razbiju sve grudvice, a kroz par minuta će smjesa već postati gusta i tada je sklonite sa vatre. Smjesa brzo
postane gusta, zato dobro pripazite da ne zagori. U fil dodajte margarin i miješajte dok se skroz ne rastopi.

Fil odložite da se sasvim ohladi, a možete ga staviti i u frižider na 10 minuta.

U tri činije odvojte tunjevinu, kukuruz i na kockice isjeckanu šargarepu, a zatim im jednako dodajte fil i majonez.

U fil s kukuruzom ili tunjevinom, po izboru, dodajte na kockice isjeckane krastavčiće.

Položite koru i premažite je slojem fila od kukuruza, pa je prekrijte korom. Drugi sloj može biti tunjevina, a treći sloj šargarepa.

Kada preklopite posljednjom korom, premažite je filom od majoneza i po želji je možete posuti posnim kačkavaljem.

Tortu odložite u frižider da stoji barem tri sata, prenosi B92.