Sastojci:
(za 2 osobe)
3–4 suva parčeta hljeba (najbolje domaćeg, starog 2–3 dana)
400 ml proključale vode ili mlijeka (u posnoj varijanti – voda)
100 g domaćeg bijelog sira (slani kravlji ili ovčiji)
2 kašike domaćeg meda
Prstohvat soli (po potrebi)
Kašika putera ili masti (po izboru)
Priprema:
Isjeckajte hljeb na kockice i stavite u duboki tanjir ili činiju otpornu na toplotu.
Prelijte ključalom vodom (ili mlijekom) taman toliko da ogrezne – ne da pliva. Poklopite i ostavite da upije nekoliko minuta.
Kad hljeb omekša, dodajte kašiku putera ili malo domaće masti (ako nije posna verzija).
Zatim izmrvite bijeli sir preko popare i blago promiješajte.
Na kraju, prelijte domaćim medom i poslužite toplo.
Zašto je posebna?
Ova popara se pravila ujutru, kad bi djeca bila bolesna, ili kad su se postila „bijela“ jela. Kombinacija slanog sira i meda bila je neobična, ali izuzetno hranljiva i okrepljujuća. Danas je rijetko ko pravi jer je zamijenjena modernim doručcima, ali kad je probate – vrati vas direktno u djetinjstvo.
Savjeti:
U posnoj verziji izbacite sir i puter, i umjesto toga dodajte mljevene orahe i suvo grožđe uz med.
Ako koristite crni hljeb ili projaru – dobićete rustičniju, još autentičniju varijantu.
U nekim krajevima dodavala se kap domaće rakije ili vina „za krv“, pogotovo starijima.