Priprema se s ljubavlju i poštovanjem tradicije, a njegov miris ispunjava dom posebnim blagom toplinom.

Recept za slavski kolač:

Sastojci:
1 kg brašna (najbolje meko T-400)

1 kocka svježeg kvasca (40 g)

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

2 jaja

100 ml ulja ili 100 g putera

250 ml mlijeka

100 ml vode

1 kašika rakije (po želji, za elastično tijesto)

Za ukrašavanje:
Dio tijesta odvojen za pletenice i krst

Malo ulja ili putera za premazivanje

1 jaje za premaz

Priprema:
U mlakom mlijeku rastopite kvasac sa šećerom i kašikom brašna. Ostavite da zapeni.

U veću posudu stavite brašno, so, jaja, ulje i nadošli kvasac. Postepeno dodajte mlaku vodu i zamijesite glatko, meko tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite da naraste oko sat vremena, prenosi Novosti Magazin.

Kada tijesto naraste, oblikujte glavni dio kolača i stavite ga u podmazan kalup. Od manjeg dijela tijesta napravite ukrase – pletenice, krst, klasove, golubice – i pažljivo ih stavite preko kolača.

Premažite jajetom i ostavite da još malo naraste. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok lijepo ne porumeni. Kada se ohladi, premažite ga malo uljem ili rastopljenim puterom da dobije sjaj.