Ovi čvarci su od komadića soje, te tako predstavljaju i vegansku i posnu zamjenu koja će vam dobro doći kada želite promjenu u svom jelovniku.
Sastojci:
500 g sjeckanog sojinog mesa (granulata ili komadića)
200 ml biljnog ulja (najbolje suncokretovo ili kokosovo za intenzivniji ukus)
1 kašičica tucane paprike
1 kašičica soli (po ukusu)
1/2 kašičice mljevenog bibera, 2 češnja bijelog luka (sitno seckana, opcionalno)
Priprema:
Sojino meso stavite u šerpu i prelijte ključalom vodom. Dodajte malo soli i kuvajte 10 minuta dok ne omekša. Nakon kuvanja, dobro ga procedite i pritisnite rukama ili kuhinjskom krpom da uklonite višak vode.
U dubljoj tavi zagrijte biljno ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte dobro ocijeđeno sojino meso i pržite ga dok ne postane zlatno i hrskavo. Tokom prženja, povremeno miješajte kako bi svi komadići bili ravnomjerno prženi.
Kada su čvarci dobili lijepu boju i postali hrskavi, dodajte tucanu papriku, so i biber. Ako volite jači ukus, dodajte i sitno seckani bijeli luk. Sve dobro promiješajte na laganoj vatri kako bi začini ravnomerno obložili čvarke.
Gotove čvarke prebacite na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.
Poslužite ih tople uz kiseli kupus, domaći hleb ili ih ostavite da se ohlade i uživajte u hrskavoj poslastici.