Kako bismo ispoštovali sam naziv ovog specijaliteta, pripremili smo vam recept koji podrazumijeva da se ljuto osjeti, ali u savršenoj količini da i oni koji ga ne jedu, uživaju.

Sastojci:


2.5 kg paradajza

3 kg paprike

5 ljutih papričica

4 čena bijelog luk

1 vezica peršuna

1 čaša ulja

1 čaša sirćeta

3-4 kašike šećera

3-4 kašike soli

biber

Priprema:


Za početak operite paradajz, pa stavite u zagrijanu vodu da se kuva.

Kada bude blanširan, tačnije dovoljno omekšan, izvadite ga i stavite u hladnu vodu. Skinite kožicu i ubacite ga u blender da se fino samelje.

Na redu je paprika, koju prvo treba dobro očistiti od sjemenki, a onda je isjecite na kockice. To važi i za ljute paprike. Ne dirajte oči poslije ljutih paprika!

Nasjeckane sastojke, zajedno sa paradajzom, prebacite u posudu u kojoj će se krčkati dugo, pa dodajte bijeli luk, sirće, so, biber, ulje, šećer i peršun.

Neka se krčka oko pet sati, a onda je ljutenica spremna da je zapakujete u tegle, prenosi "Ona".