Sastojci (za tortu prečnika 22 cm):
Korice:
– 6 žumanaca
– 100 g šećera
– 6 bjelanaca
– 100 g brašna
– 35 g putera, istopljenog
– prstohvat soli
Fil:
– 4 cijela jajeta
– 200 g šećera
– 220 g čokolade
– 250 g putera
– 2 vanil šećera
– 15 g kakaoa
Glazura:
– 200 g šećera
Priprema:
Korice:
Sastojke za korice podijeliti na 3 dela jer će se mutiti po 2 kore odjednom.
Odvojite bjelanca od žumanaca. Penasto umutiti žumanca sa polovinom šećera. U bjelanca dodati prstohvat soli i u početku mutiti na manjoj brzini dok se bjelanca lijepo ne zapjene. Povećati brzinu i lagano dodavati drugu polovinu šećera dok se ne dobije srednje čvrsta pjena. Lagano spojiti obje smjese dodajući prvo trećinu bjelanaca u žumanca, pa onda i druge dvije trećine. Na kraju dodati prosijano brašno i prohlađen puter. Špatulom lagano sve sjediniti.
Podijeliti trećinu biskvitne smjese između dvije tepsije, pa palet nožem tanko razvući smjesu do ivice kruga.Kore peći u rerni sa ventilatorom zagrijanoj na 160 stepeni oko 10 minuta (180 stepeni bez ventilatora, 8-10 min) dok lijepo ne porumene, ali pazite da se ne isuše jer su tanke.
Izabrati najljepšu koru da bude gornja, dok je još topla staviti je između 2 papira za pečenje i staviti na nju tepsiju. Na ovaj način će biti lijepa i ravna kada bude trebala glazura da se stavi.
Čokoladni fil:
Jaja, vanil šećer i šećer staviti u činiju pa na paru i kuvati uz stalno miješanje žicom, 10-15 minuta dok ne počne blago da se zgušnjava. Jaja treba da se zagriju do 60-65 stepeni, a pošto šerpa ima debelo dno ona će i van šporeta nastaviti da zagrijeva smjesu na 65-70 stepeni. Presuti smjesu u posudu miksera i mutiti mikserom na najmanjoj brzini dok se ne ohladi na sobnu temperaturu i dok se lijepo ne zapjeni i dobije na volumenu (oko 15 minuta).
Čokoladu otopiti polako na pari pazeći da se ne pregrije i da temperatura ne pređe 45-50 stepeni. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Kada se žumanca ohlade na sobnu temperaturu (22-24 stepena) dodati puter sobne temperature isjeckan u kocke i nastaviti sa mućenjem. Kada smesa postane lijepa i kremasta dodati kakao i umutiti pa na kraju dodati i čokoladu i dobro umutiti na srednjoj brzini, dok se ne dobije svileno gladak fil.
Spajanje:
U jednu posudu odvijiti oko 170 g fila (da bi bilo za 5 slojeva i malo sa strane).
Na tacnu staviti prvu koricu i izmjeren dio fila pa palet nožem ravnomjerno razmazati od sredine prema krjevima. Jako lepo i lako se radi dok je fil još mlak. Staviti sljedeću koricu, blago pritisnuti rukom, staviti fil, razmazati i ovo ponavljati do pete kore koju takođe treba premazati filom.
Premazati tortu i sa strane i onda je ili nazubljenim skrejperom dekorisati ili je posuti mljevenim orasima ili lješnikom.
Ovako nafilovanu Doboš tortu stavite u frižider da se ohladi i stegne najmanje 2-3 sata.
Karamel glazura:
Pripremiti: šerpu sa debljim dnom i šećer za karamel, palet nož za razmazivanje karamela po kori, dugačak kuhinjski nož i puter. Palet nož namazati puterom.
Staviti šerpu sa šećerom na srednju vatru i lagano topiti, uz povremeno miješanje, dok se ne dobije skroz tečan karamel, svijetlo braon boje.
Sipati većinu karamela na sredinu korice pa ga rasporediti palet nožem, provučenim kroz puter, preko čitave površine korice skroz do krajeva.
I oštru i tupu stranu dugačkog kuhinjskog noža provući kroz veće parče putera čitavom dužinom, pa tupom stranom noža napraviti oznaku preko sredine kore i onda oštrom stranom noža presjeći na pola do kraja. Malo rukom lupnuti odgore po nožu da karamel pukne do kraja i čitava korica se presiječe.
Na kraju poslagati poklopce preko rashlađene torte (ovo je originalni način) i staviti je preko noći u frižider.