Potrebno je:


Suvi sastojci:

2 čaše oštrog brašna

1 prašak za pecivo

2 čaše griza

1 čaša šećera

1 vanilin šećer

Nadjev od jabuka:

1,2 kg krupno narendanih jabuka

1 čaša šećera

1 vanilin šećer

1 kašika cimetaDodatno:

150 g margarina

Kisele mrvice

Priprema:


Za mjeru koristite čašu od 200 ml. Jabuke operite, oljuštite i narendajte, zatim ih pomiješajte sa šećerom i cimetom. Ostavite ih da odstoje dok pripremate ostale sastojke kako bi pustile svoj sok. U činiji pomešajte sve suve sastojke i podijelite ih na tri jednaka dijela. Pleh dimenzija 25 x 35 cm premažite margarinom i pospite prezlama.

U pleh prvo rasporedite 1/3 suvih sastojaka, preko stavite polovinu rendanih jabuka zajedno sa sokom (on će učiniti kolač sočnim) i lagano pritisnite. Zatim dodajte drugu trećinu suvih sastojaka, rasporedite preostale jabuke i na kraju pospite ostatkom suve mješavine. Prije pečenja preko kolača krupno narendajte margarin ili ga narežite na tanke listiće.

Pecite 35-40 minuta u rerni zagrijanoj na 180 °C. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi prije posluživanja.