Potrebno je:
Suvi sastojci:
2 čaše oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 čaše griza
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
Nadjev od jabuka:
1,2 kg krupno narendanih jabuka
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
1 kašika cimetaDodatno:
150 g margarina
Kisele mrvice
Priprema:
Za mjeru koristite čašu od 200 ml. Jabuke operite, oljuštite i narendajte, zatim ih pomiješajte sa šećerom i cimetom. Ostavite ih da odstoje dok pripremate ostale sastojke kako bi pustile svoj sok. U činiji pomešajte sve suve sastojke i podijelite ih na tri jednaka dijela. Pleh dimenzija 25 x 35 cm premažite margarinom i pospite prezlama.
U pleh prvo rasporedite 1/3 suvih sastojaka, preko stavite polovinu rendanih jabuka zajedno sa sokom (on će učiniti kolač sočnim) i lagano pritisnite. Zatim dodajte drugu trećinu suvih sastojaka, rasporedite preostale jabuke i na kraju pospite ostatkom suve mješavine. Prije pečenja preko kolača krupno narendajte margarin ili ga narežite na tanke listiće.
Pecite 35-40 minuta u rerni zagrijanoj na 180 °C. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi prije posluživanja.