Sastojci:
10 manjih paprika
350 g mljevene govedine
100 g riže
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
2 velika paradajza (jedan isečen za nadev, drugi na kolutove za poklopce)
1 kašika paradajz pirea
1 kašičica slatke mljevene paprike
½ kašičice ljute paprike
so i biber po ukusu
2–3 kašike ulja
Priprema:
1. Spremanje nadjeva:
Na umjerenoj vatri zagrijte ulje i propržite sitno sjeckan crni i bijeli luk. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Umiješajte rižu, sitno sjeckan paradajz, kašiku paradajz-koncentrata, slatku i ljutu papriku. Začinite solju i biberom. Sve kratko dinstajte da se ukusi sjedine.
2. Punjenje paprika:
Očistite paprike od sjemenki i pažljivo ih napunite nadjevom. Na svaku papriku stavite kolut paradajza kao poklopac – ovo je trik iskusnih kuvara kojim paprike tokom kuvanja zadržavaju sočnost i dodatnu aromu.
3. Krčanje na tihoj vatri
Složite punjene paprike uspravno u šerpu. Nalijte vodom toliko da ogreznu. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 60 minuta, povremeno protresajući šerpu kako se nadjev ne bi zalijepio.
4. Finalni potez za još bolji ukus:
Pred kraj kuvanja možete dodati još malo paradajz-sosa za puniji ukus.
5. Posluživanje:
Punjene paprike poslužite uz pire krompir, domaći hljeb ili laganu sezonsku salatu.